logo TCV

Ce faci daca esti lovit de o masina din Ucraina?

Cum in ultima vreme, tara noastra este tranzitata sau strabatuta de din ce in ce mai multe autovehicule inmatriculate in Ucraina, nu este exclus sa te afli in situatia unui accident rutier cu o masina din aceasta tara.

Pentru a afla mai multe despre acest subiect si ce polite sunt valabile, ne-am gandit sa prezentam cateva informatii utile tuturor celor care pot cauta un raspuns la intrebarea “Ce faci daca esti lovit de o masina din Ucraina?”.Tocmai datorita impactului neasteptat, posibilitatii din ce in ce mai ridicate a unor evenimente rutiere de acest tip, APPA – Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, impreuna cu XPRIMM si BAAR – Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, au lansat un ghid util pentru soferi, numit “Ce faci in cazul unui accident cu o masina din Ucraina?”.Acesta prezinta soferilor in detaliu toti pasi ce trebuie sa fie urmati in cazul unui accident in care sunt implicate o masina inmatriculata in Romania si una inmatriculata in Ucraina. Ghidul este accesibil si poate fi descarcat atat de pe site-ul Baar.ro, cat si de pe site-ul altor publicatii de profil.

Ce faci daca esti lovit de o masina din Ucraina?

Pentru a simplifica informatiile generale legate despre ce sa faci atunci cand esti implicat intr-un accident cu o masina inmatriculata in strainatate sau, in cazul nostru particular, cu o masina din Ucraina, trebuie sa te adresezi, BAAR – Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, pe baza politei Carte Verde sau uneia dintre cele doua companii care care sunt autorizate pentru incheierea de asigurari de frontiera, respectiv EUROINS si OMNIASIG VIG. Adresarea este valabila si in cazul in care soferul detine o asigurare Carte Verde si in cazul in care nu dispune de o astfel de polita. Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania este institutia nationala care poate solutiona astfel de incidente rutiere.

Iata care sunt situatiile posibile:

  1. Daca soferul strain sau ucrainean detine o asigurare Carte Verde, intr-un format acceptat, fie el tiparit sau digital, pe baza acesteia se poate afla cate este corespondentul Carte Verde national al masinii asigurate in strainatate. In cazul in care acesta este identificat, cererea de despagubire va fi adresata acestei companii. In cazul in care asiguratorul corespondent nu este gasit, poti folosi o platforma speciala de pe BAAR sau te poti adresa direct BAAR. In cazul in care nu este gasit niciun astfel de asigurator, cazul va fi preluat si gestionat tot de BAAR.
  2. In cazul in care soferul detine o asigurare de frontiera, realizata la una dintre cele doua companiile autorizate pentru acest tip de asigurari, respectiv Euroins sau Ominasig, soferul pagubit se poate adresa direct acestor firme asiguratoare.
  3. In cazul in care soferul strain sau ucrainean nu are o polita valabila si nu este asigurat, soferul pagubit, in calitate de rezident al SEE – Spatiul Economic European, are dreptul sa fie despagubit din Fondul de Garantare, administrat de BAAR.

Vehiculele considerate neasigurate sunt acelea pentru care nu pot prezinta documente de asigurare valabile, respectiv Carte Verde sau asigurare de frontiera eliberata in alte state si care nu pot circula pe teritoriul tarii fara a detine o polita valabila pe drumurile din Romania.

Informatii utile pot fi gasite pe :https://www.baar.ro/dscv/birou-national-carte-verde/

Identificare corespondent Carte Verde: http://corespondent.baar.ro/

Lista cu datele de contact ale corespondentilor din Romania: http://corespondent.baar.ro/.

Ce faci cand lovesti o masina inmatriculata in Ucraina?

Cum nu este posibil doar ca un sofer ucrainean sa fie vinovat de producerea unui accident rutier, ne-am gandit sa prezentam si aceasta a doua alternativa. Astfel, in cazul unui accident auto in care soferul roman este vinovat de producerea accidentului, soferul pagubit, din Ucraina se poate adresa direct companiei asiguratoare RCA a vehiculului soferului vinovat.

Aceasta se va ocupa de deschiderea si gestionara dosarului de dauna, in conformitate cu reglementarile specifice nationale.

Daca accidentul se lasa si cu pagube materiale provocate unor terti sau vatamari corporale grave, inclusiv decese, situatia se complica si derularea demersului va dura mult mai mult. Politia rutiera va face o ancheta si va stabilii gradul de vinovatie si va inainta mai departe dosarul pentru evaluarea competenta a pagubelor materiale si morale ce trebuie sa fi platite.

De finalizarea despagubirilor se va ocupa tot BAAR, care este o asociatie profesionala ce are in componenta toate societatile de asigurare autorizate sa practice, pe teritoriul Romaniei, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse si tertilor prin accidente de vehicule pe baza RCA.

Ce asigurari trebuie sa detina posesorii autoturismelor implicacte intr-un accident cu o masina straina?

In cazul cetateanului roman, acesta trebuie sa detina o polita RCA, valabila, emisa de o firma cu autorizare nationala. Aceasta este o conditie obligatorie pentru putea circula cu masina pe drumurile publice. In caz contrar el va trebui sa suporte consecintele legii.

Pe piata asigurarilor RCA din Romania, sunt autorizate de ASF urmatoarele companii: ALLIANZ-TIRIAC Asigurari SA, ASIROM Vienna Insurance Group SA, EUROINS Romania Asigurare – Reasigurare SA, GENERALI Romania Asigurare Reasigurare SA, GRAWE Romania Asigurare SA, GROUPAMA Asigurari SA si OMNIASIG Vienna Insurance Group SA. Si compania AXERIA IARD, care activeaza in Romania in baza libertatii de prestare a serviciilor (FOE) poate incheia asigurari de acest tip.

Pentru vehicule inmatriculate in Ucraina, la fel ca si pentru vehiculele inmatriculate in tara noastra sau in orice alt stat, asigurarea RCA este obligatorie pentru a putea circula pe drumurile nationale si internationale.

In cazul autoturismelor inmatriculate in strain, asa cum este si cazul autoturismelor inmatriculate in Ucraina, asigurarile recunoscute sunt:

Asigurare Carte Verde, inclusa in polita RCA, eliberata de catre o societate de asigurari membra a Biroului Carte Verde din SEE sau Ucraina, cu valabilitate in Romania. Variantele acceptate pot fi pe suport hartie sau in format digital, pe telefon, tableta, laptop, mail etc.
Asigurare de frontiera, eliberata in orice alt stat membru al SEE sau Elvetia.

Ce este o asigurare de frontiera?

Daca un autoturism inmatriculat in Ucraina sau in strainatate nu poate dovedi ca detine o asigurare de tip Carte Verde RCA, el poate achizitiona o asigurare de frontiera. Aceasta este o polita ce poate fi incheiata pe o perioada de 30 de zile si care este valabila pe teritoriul tuturor statelor membre ale Spatiului Economic European si Elvetia, inclusiv Romania.

Ea poate fi incheiata in Romania doar la anumite societati de asigurare, respectiv Euroins si Omniasig VIG si este valabila in ziua imediat urmatoare zilei in care a fost eliberata.

Unde poate fi facuta o asigurare de frontiera?

O asigurare de frontiera poate fi facuta doar pe baza prezentarii anumitor acte la societatile de asigurari autorizate pentru acest tip de documente. Ele sunt diferite de la un stat la altul. Informatiile se gasesc pe site-urile Birourilor Nationale Carte Verde ale fiecarui stat.

In Romania aceste polite pot fi incheia, asa cum am precizat si anterior, doar la societatile de asigurare EUROINS si OMNIASIG VIG.

Pentru incheierea asigurarii de frontiera, persoana interesata va trebui sa prezinte societatii o serie de documente. Acestea sunt: o copie dupa certificatul de inmatriculare a vehiculului pentru care se solicita incheierea asigurarii si o copie dupa actul de identitate al soferului sau detinatorului autoturismului.

In concluzie, circulatia pe drumurile din Romania nu se poate face decat pe baza unei asigurari Carte Verde sau a unei asigurari de frontiera. Iar daca esti lovit de o masina din Ucraina trebuie fie sa te adresezi direct asiguratorului sau corespondentului acestuia din tara noastra, fie sa inaintezi solicitarea sau solutionarea BAAR – Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Share the Post:
Postări asemănatoare