Cum calatoresti in siguranta pe timpul noptii?

Chiar daca nu este o situatie comuna, multi soferi sunt nevoiti sa circule uneori si la ore mult mai tarzii sau pe perioada noptii. Intrucat suntem fiinte diurne si activitatile pe care le facem noaptea le solicita mult mai mult, trebuie sa fim foarte atenti si precauti ori de cate ori plecam intr-o calatorie pe timpul noptii

Cele mai multe accidente grave se produc pe timpul noptii, atunci cand vederea si starea de vigilenta sunt afectate de lipsa de lumina, contururi estompate si neclare, oboseala, neadaptare la conditiile nocturne, viteza ec. De aceea, in randurile de mai jos ne-am gandit sa venim cu cateva recomandari privind imbunatatirea conditiilor de calatorie in aceasta perioada din zi.

Ce masuri trebuie sa-ti iei cand conduci noaptea?

Toate studiile arata ca atunci cand este intuneric abilitatile noastre, orice activitate am face sunt mult diminuate. Tocmai de aceea condusul pe timp de noapte este o indeletnicire care presupune o serie de pregatiri extrem de importante pentru confortul si siguranta deplasarii atunci cand afara este intuneric.

Iata care sunt recomandarile noastre in aceasta privinta:

  1. Curata parbrizul, oglinzile si geamurile

Pentru a-ti asigura o vizibilitate cat mai buna, este bine ca atunci cand pleci la drum sa cureti parbrizul, luneta, oglinzile si geamurile laterale foarte bine. O astfel de masura te va ajuta cu siguranta sa vezi mult mai bine in fata, in spate, lateral si tot ceea ce se reflecta in oglinzile retrovizoare.

  • Regleaza farurile corect

Verifica ca pleci cu farurile aprinse si ca folosesti corect lumile de intampinare. Verifica si buna lor functionare. Un far nefunctional poate induce in eroare si poate atrage o amenda. In oras foloseste doar faza scurta, iar in afara localitatilor foloseste faza lunga, cu mare atentie si grija pentru a nu orbi alti participanti la trafic, fie ei autoturisme, biciclete, carute s.a.

  • Trebuie sa ai asigurare auto

Daca circuli noaptea nu esti mai putin ferit de pericole, ci din contra. Statisticile arata ca pe intuneric se petrec mult mai multe accidente si cele mai grave. Tocmai de aceea nu pleca la drum fara o asigurare RCA. Iar daca obisnuiesti sa circuli mai mult nocturn si esti expus mai multor riscuri, merita sa semnezi chiar si o polita suplimentara facultativa de tip CASCO. Fii sigur intotdeauna cand pleci la drum ca acestea sunt active si in valabilitate.

  • Pastreaza limita de viteza

Chiar daca dupa inserare drumurile sunt mai libere, nu apasa pedala de acceleratie mai mult decat trebuie. Datorita conditiilor de condus pe timp de intuneric si incapacitatii de a evalua corect distantele, viteza poate fi foarte periculoasa. Adapteaza viteza la conditiile de trafic si de drum, pastrandu-ti suficient loc pentru o franare sigura, orice problema sau obstacol ar aparea.

  • Pastreaza o distanta mai mare fata de masina din fata

Cauza multor accidente pe timp de zi, dar mai ales noaptea este nerespectarea distantei fata de masinile din fata. Intrucat pe intuneric vizibilitatea este mult redusa si aprecierea distantelor este mult mai nesigura, cel mai bine este sa conduci atent, pastrand o distanta cat mai mare sau regulamentara, fata de ceilalti participanti la trafic.

  • Protejeaza-te fata de efectul de orbire

Efectul de orbire este unul dintre cele mai mari pericole pentru condusul pe timp de noapte. Pentru a evita efectul de orbire produs de o lumina care pentreaza cu viteza intunericul trebuie sa nu privesti direct in sursa de lumina sau in farurile masinilor care vin din sens opus sau din spate, sa incetinesti viteza si sa te uiti spre partea din dreapta, fara a pierde vizibilitatea drumului.

  • Ia-ti toate masurile de precautie pentru un condus atent si preventiv

Condusul preventiv este valabil in orice moment din zi si din noapte. Pentru a te expune cat mai putin pericolelor si riscului de accidente, este recomandat sa fii tu primul care tine seama de toate regulile pentru siguranta pe timpul noptii. Nu te angaja in depasiri, nu te baza pe viteza de reactie a celorlalti soferi. O secunda de neatentie poate costa uneori chiar si viata.

Daca vei tine seama de toate recomandari de mai sus pentru siguranta calatoriei pe timpul noptii, deplasarile tale vor fi mult mai sigure si lipsite de riscuri. Calatoria in conditii de contrast si vizibilitate reduse afecteaza vederea, evaluarea, viteza de decizie si reactie si necesita intotdeauna masuri suplimentare de pregatire si actiune.

Iti place articolul?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Lasa un comentariu

[rev_slider alias="agentia-berceni-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-cotroceni-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-ploiesti-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-dristor-mobile"][/rev_slider]