Întrebări frecvente

  • Asigurarea RCA
  • Asigurarea CASCO
  • Asigurarea de locuință

În funcție de opțiunea ta, asigurarea RCA poate fi valabilă 1 lună, 3 luni, 6 luni, până la 12 luni. Prețul crește în funcție de numărul lunilor asigurate. Nu uita să verifici dacă ești asigurat înainte de a porni la drum!

Asigurarea RCA este valabilă atât pe teritoriul României, cât și în țările Uniunii Europene, în țările Spațiului Economic European și pe teritoriul țării care leagă două țări membre ale Uniunii Europene în care nu există un birou național.

Societățile de asigurare pot extinde valabilitatea zonală.

Dacă în momentul în care ai încheiat contractul de asigurare obligatorie RCA ai optat pentru decontare directă, propriul asigurator te va despăgubi. Fără această opțiune va trebui să te adresezi asiguratorului celui care ți-a cauzat daunele.

În cazul în care asigurarea RCA a expirat, săvârșești o contravenție care se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei și cu ridicarea numărului de înmatriculare. În cazul în care nu ai asigurarea valabilă și ai fost implicat într-un accident, persoana prejudiciată te poate acționa în judecată pentru a primi despăgubiri.

Accesând „Istoric RCA”, poți verifica dacă polița ta RCA este încă valabilă.

(https://www.aida.info.ro/polite-rca)

Asiguratorul are obligația să te contacteze cu 30 de zile înainte de a expira polița RCA pentru a-ți aduce la cunoștință posibilitatea de a o reînnoi. După întocmirea noii polițe, poți să verifici datele în sistemul național de asigurări obligatorii de răspundere auto după 5 zile.

În cazul în care nu ai o asigurare valabilă în momentul încheierii contractului, răspunderea civilă obligatorie RCA pentru vehicule și tramvaie începe în ziua următoare celei în care s-a încheiat contractul.

Pentru autovehiculele care urmează să fie înregistrate / înmatriculate asigurarea RCA intră în vigoare la data obținerii autorizației provizorii de circulație sau, la înmatricularea mașinii, în momentul eliberării contractului de asigurare.

ALLIANZ – TIRIAC ASIGURĂRI S.A.
ASIGURAREA ROMÂNEASCĂ – ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP S.A.
EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE REASIGURARE S.A.
GENERALI ROMÂNIA ASIGURARE REASIGURARE S.A.
GRAWE ROMÂNIA ASIGURARE S.A. GROUPAMA ASIGURĂRI S.A.
OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP S.A.
SOCIETATEA DE ASIGURARE – REASIGURARE CITY INSURANCE S.A.
UNIQA ASIGURĂRI S.A.

În cazul în care mașina este radiată și se află depozitată pe un teren privat, proprietarul autovehiculului nu mai trebuie să plătească întocmirea poliței RCA obligatorie pentru a circula în România.

În cazul în care accidentul s-a petrecut pe teritoriul României și nu s-a soldat cu victime decedate sau vătămate, părțile implicate pot întocmi constatarea amiabilă. Persoana îndreptățită se va adresa direct societății de asigurări care a efectuat polița RCA.

În cazul în care pleci din țară pentru o anumită perioadă, poți suspenda polița RCA dacă predai plăcuțele de înregistrare / înmatriculare și depozitezi vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public. Se poate aplica și pentru vehiculele cu care circuli doar într-un anumit sezon.

Contractul RCA se poate rezilia / poate înceta la dată în care proprietarul notifică asiguratorul, alături de documentele care dovedesc acest fapt, că drepturile asupra autovehiculului au fost transferate.

De asemenea, contractul încetează după ce mașina a fost radiată din circulație.

În mod natural, contractul este închis la împlinirea termenului stabilit în contractul RCA.

În cazul accidentelor soldate doar cu pagube materiale se poate întocmi constatarea amiabilă sau te poți adresa secției de poliție pe raza căreia s-a petrecut accidentul în termen de 24 de ore. Persoana care a cauzat dauna este obligată să înștiințeze asiguratorul și să urmeze pașii indicați.

Dacă în momentul în care ai încheiat contractul de asigurare obligatorie RCA ai optat pentru decontare directă, te va despăgubi propriul asigurator. Fără această opțiune va trebui să te adresezi asiguratorului celui care ți-a cauzat daunele.

În cazul în care vrei să înmatriculezi o mașină sau să îi faci inspecția tehnică periodică (ITP), este obligatoriu să prezinți polița RCA. Polița RCA se află printre documentele necesare și la controlul poliției.

În acest caz va trebui să te adresezi Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Sistemul bonus-malus a fost creat pentru a responsabiliza participanții la trafic. Au fost create două clase de risc: bonus și malus. În cazul în care te găsești în clasa bonus, prima de asigurare va avea un cost scăzut față de clasa malus. Prețul poliței de asigurare poate varia în cazul în care persoana care conduce un vehicul a avut evenimente în trafic în anul precedent. Clasa malus se calculează în funcție de istoricul daunelor produse într-o perioadă de referință. Poți verifica în ce categorie te încadrezi aici:

https://www.aida.info.ro/bonus-malus

Asigurarea CASCO este o poliță facultativă care te scutește de plata avariilor accidentale. Societatea de asigurări va plăti daunele aduse autovehiculului asigurat prin polița CASCO.

Ești obligat să anunți societatea la care ai încheiat polița în maximum 48 de ore de la producerea unui accident prevăzut în polița de asigurare facultativă CASCO.

În cazul producerii unui accident asigurat prin polița CASCO va trebui să anunți asiguratorul și să furnizezi toate informațiile și documentele necesare.

  • Permisul și actul de identitate;
  • Formularul de constatare amiabilă sau procesul verbal eliberat de poliție;
  • Certificatul de înmatriculare al mașinii și cartea de identitate a mașinii.

În ziua în care ai constatat că mașina ta a fost furată trebuie să suni la poliție pentru a anunța furtul și la societatea cu care ai încheiat contractul de asigurare CASCO. Asiguratorul iți va cere o declarație în scris, cartea de identitate și certificatul de înmatriculare al autovehiculului în copie și original, precum și setul de chei. În cazul în care autovehiculul furat este recuperat, societatea de asigurări va fi informată în termen de 24 de ore.

Un client nou intră în clasa 10, ceea ce implică un tarif de bază. Fiecare nouă daună produsă în decursul unui an va urca cu 2 poziții, iar fiecare an în care nu s-au produs daune va scădea cu o poziție. Sistemul bonus-malus are 15 trepte, iar clasa 10 se află în zona neutră. Acest sistem recompensează șoferii care nu au avut evenimente în trafic (bonus maxim reprezintă 50% din prima de asigurare) și îi „pedepsește” pe cei care avut evenimente în trafic (malus maxim 200%).

Pentru a renunța la polița de asigurare CASCO este necesar să anunți în scris asiguratorul cu 20 de zile calendaristice înainte ca efectele să se producă.

Asigurarea CASCO se poate plăti integral sau în rate eșalonate. Neplata primei până la data următoarei tranșe, după ce au expirat cele 5 zile calendaristice de grație, duce la încheierea contractului dintre asigurat și asigurator. Asigurarea încetează la data producerii unei daune totale sau dacă suma despăgubirilor este mai mare sau egală cu suma asigurată. De asemenea, asigurarea nu mai este valabilă în cazul înstrăinării mașinii prin donație sau vânzare.

Acoperirea prin asigurare începe de la data fixată în poliță, dar în niciun caz înainte de ora 24:00 a zilei în care ai plătit prima de asigurare sau prima rată a acesteia și încetează la ora 24:00 a ultimei zile din perioada pentru care s-a încheiat asigurarea, înscrisă în poliță. Contractul poate înceta și din alte cauze, precum: denunțarea, rezilierea, alte prevederi legale sau cuprinse în condițiile de asigurare.

Contractul de asigurare poate fi reziliat de oricare dintre pârți atunci când cealaltă parte nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale esențiale. În cazul în care nu plătești ratele de primă la termenele precizate în polița de asigurare, contractul de asigurare încetează conform prevederilor contractuale. Oricând pe durata sa de valabilitate, contractul de asigurare poate fi denunțat în scris, atât de tine, cât și de noi, fără penalități și fără a fi necesară invocarea vreunui motiv, cu un preaviz de cel puțin 20 de zile calendaristice.

Pentru locuintele incadrate la prima categorie (constructie din beten armat, metal sau lemn cu peretii exteriori din piatra) se plateste 20 de euro pe locuinta.

Locuintele care se incadreaza in a doua categorie (constructii realizate din caramida nearsa sau materiale care nu se obtin in urma unui tratament) au prima de asigurare in valoare de 10 euro.

Plata se face in lei la cursul Bancii Nationale a Romaniei din ziua incheierii contractului de asigurare obligatorie a locuintei.

In cazul in care doriti sa vindeti locuinta pentru care a fost platita polita de asigurare obligatorie pentru locuinta, aveti obligatia sa inmanati polita PAD persoanei care devine proprietara, o data cu autentificarea actului de instrainare. Noul proprietar, in termen de 5 zile, va anunta in scris asiguratorul si va prezenta actul doveditor.

OPTIONAL – Polita obligatorie PAD se poate suplimenta astfel incat, pe langa riscurile produse de dezastre naturale sa includa si asigurarea bunurilor din imobilul de locuit.

Conform legii puteti primi amenda de la 100 la 500 de lei.

Persoanele care cumpara o locuina neasigurata sunt obligate sa detina o asigurare obligatorie pentru locuinte PAD in termen de 5 zile de la data autentificarii titlului de proprietate.

Polita de asigurare pentru locuinta are o valabilitate de 12 luni si incepe la data specificata in contract.

Polita de asigurare pentru locuinte (PAD) este obligatie si te ajuta in cazul dezastrelor naturale. Riscurile pe care le acopera sunt: inundatii, cutremure de pamant, alunecari de teren. Se acorda daune materiale pentru deteriorarile care au rezultat in urma acestor trei dezastre naturale.

Spatiul de locuit permanent sau temporar si cota-parte din coproprietatea indiviza asupra spatiilor si constructiilor comune se asigura in mod obligatoriu in Romania. Anexele si depindintele care nu sunt legate structural de cladirea asigurata nu se supun politei obligatorii de locuinta.

Tipurile de locuinte care pot fi asigurate in functie de materialale folosite la construirea lor sunt:

  1. Constructie din beten armat, metal sau lemn cu peretii exteriori din piatra, caramida arsa, lemn (sau alte materiale care se obtin in urma unui tratament chimic sau termic) pot primi despagubiri in valoare de maxim 20.000 de euro per polita.
  2. Constructii realizate din caramida nearsa sau materiale care nu se obtin in urma unui tratament chimic sau termic pot primi despagubiri in valoare de maxim 10.000 de euro per polita.

Daca dupa unul sau mai multe evenimente care se incadreaza in riscurile naturale se atinge suma maxima garantata, proprietarul va trebui sa achite o noua polita dupa ce toate deteriorarile au fost remediate.

Dupa incheierea contractului, asigurarea obligatorie pentru locuinte intra in viguare in a cincea zi calendaristica, la 12 noaptea.

Nu ai găsit ceea ce căutai?

Completează formularul de mai jos şi un operator te va contacta în cel mai scurt timp!
X
Notificare
Scrie-ne aici
Scrie-ne aici
Ai o întrebare? Suntem aici sa te ajutăm!
Se conectează...
Nici un operator nu este online. Ne poți lăsa un mesaj mai jos.
Nici un operator nu este disponibil. Te rugăm să reîncerci.
:
:
:
Ai o întrebare? Suntem aici sa te ajutăm!
:
:
Chat-ul s-a incheiat.
Ti-a fost de ajutor conversatia? Ajuta-ne cu un raspuns.
Da, sigur. Nu

[rev_slider alias="agentia-berceni-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-cotroceni-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-ploiesti-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-dristor-mobile"][/rev_slider]