logo TCV
family summer forest by open trunk 1

Ce trebuie să știi dacă pleci cu mașina în vacanță

Vacanța cu mașina personală este o idee excelentă dacă vrei să cheltui mai puțini bani pe transport, dar și dacă îți place să oprești în mai multe orașe. Ți-am pregătit în acest articol toate informațiile necesare unui concediu în țară sau în străinătate, pentru a te ajuta să te bucuri de o experiență cât mai relaxantă.

Ce trebuie să știi dacă pleci cu mașina în vacanță

Pentru început, verifică starea mașinii, mai ales dacă pleci la drum lung.

  • Fii sigur că anvelopele au o presiune care respectă recomandările producătorului auto;
  • completează lichidele pentru frână, servodirecție, parbriz și răcire;
  • verifică nivelul uleiurilor de frână, motor și ambreiaj;
  • verifică starea plăcuțelor de frână;
  • înlocuiește becurile care nu mai funcționează

Apoi, chiar dacă ai portbagajul plin de trolere, nu uita să iei cu tine și o roată de rezervă. Nu risca să faci pană într-o zonă izolată, eventual fără semnal!

Bineînțeles, trebuie să ai în mașină și o trusă de scule pentru micile probleme care pot fi întâmpinate pe drum.

Documentele personale și ale mașinii

Cartea de identitate sau pașaportul sunt documentele care îți permit să treci granița atunci când mergi în concediu. Fii sigur că încă sunt valabile înainte de a-ți planifica vacanța.

În contextul pandemiei COVID-19, trebuie să ai și documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală sau a unui rezultat negativ al testului RT-PCR. Începând din august 2021, sunt recunoscute doar certificatele digitale.

Cât despre documentele mașinii, trebuie să ai la tine:

  • permisul de conducere;
  • certificatul de înmatriculare al mașinii;
  • cartea de identitate a mașinii;
  • polita auto de răspundere civilă (Cartea Verde);
  • CASCO (opțional)

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto sau RCA este obligatorie, niciun autovehicul nu poate circula fără ea pe drumurile publice. Scopul său este de a te proteja în vederea despăgubirii prejudiciilor în cazul în care ai provocat un accident. Cu alte cuvinte, asigură plata despăgubirilor vehiculelor avariate și/sau a persoanelor rănite în urma acestuia.

Deși nu este obligatorie, asigurarea pentru mașină CASCO este extrem de importantă în cazul în care se întâmplă ceva cu mașina în timpul vacanței. Riscurile acoperite includ furtul, avariile parțiale sau totale apărute în urma unei coliziuni cu un alt vehicul, dar și pe cele provocate de căderi de copaci, zăpadă, bolovani, grindină, inundație etc. Polița poate include și un pachet de asistență rutieră, tractare și reparații.

Minori cu un singur părinte

Dacă vrei să pleci în vacanță cu cel mic este necesar să cunoști condițiile de ieșire din țară pentru minori. Potrivit legii nr. 248/2005, minorii români pot călători în străinătate numai în anumite situații:

  • copilul este însoțit de ambii părinți;
  • copilul este însoțit de un singur părinte, iar acesta prezintă o declarație a celuilalt părinte din care rezultă acordul acestuia pentru călătorie;
  • copilul este însoțit de un singur părinte, iar acesta prezintă certificatul de deces al celuilalt părinte;
  • copilul este însoțit de un singur părinte, iar acesta prezintă hotărârea judecătorească din care rezultă faptul că minorul i-a fost încredințat

Desigur, minorul trebuie să aibă un document de călătorie valabil, fie carte de identitate sau pașaport.

Viza de turist

Dacă urmează să mergi în vacanță cu mașina în țări care fac parte din Uniunea Europeană, Spațiul Schengen sau Spațiul Economic European, nu ai nevoie de o viză de turist. Sunt acceptate la trecerea frontierei cartea de identitate sau pașaportul valabile. Totuși, timpul maxim de ședere ca turist pe teritoriul țării respective este de 90 de zile.

Țările din Uniunea Europeană sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slocavia, Slovenia, Spania și Suedia.

Țările din Spațiul Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.

Țările din Spațiul Economic European sunt: Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Țările din Europa care care necesită o viză turistică sau de tranzit sunt Belarus și Rusia.

Reguli de circulație și penalități

Pentru a te asigura că nu îți strici concediul cu o amendă, familiarizează-te din timp cu regulile de circulație din țara respectivă. Cele mai importante sunt viteza maximă admisă pe autostradă și în orașe.

Dacă îl iei și pe cel mic cu tine, acesta trebuie așezat pe bancheta din spate, în scaun special pentru copii. În cazul în care călătorești cu câinele sau pisica, transportă-i în cuști speciale pentru animale de companie. Desigur, este necesar să ții cont de aceste lucruri nu doar de frica unei amenzi, ci și pentru siguranța lor.

Valabilitatea permisului auto

Înainte de a-ți planifica vacanța, verifică valabilitatea permisului auto pentru a nu avea vreo surpriză. Acesta trebuie prezentat împreună cu pașaportul la punctul de frontieră.

Atenție! Permisele provizorii nu sunt reglementate la nivel european, deci este posibil să nu fie recunoscute în alte țări din UE. De aceea, e recomandat să contactezi autoritatea națională competentă din țara de destinație, dar și din cele de tranzit, pentru a afla ce norme se aplică.

În cazul în care permisul s-a deteriorat, l-ai pierdut sau ți-a fost furat în timpul vacanței, trebuie să anunți acest lucru la cea mai apropiată secție de poliție. Apoi, contactezi consulatul sau ambasada României.

Ține cont de aceste sfaturi pentru vacanțe cu mașina, planifică-ți cel mai frumos concediu și nu uita să te odihnești înainte de drum!

Share the Post:
Postări asemănatoare