Ce trebuie sa stii despre schimbarile RCA la decontarea directa?

Toti posesorii de autovehicule sunt obligati sa aiba o asigurare RCA, iar noile reglementari in acest sens, vin sa schimbe o mare parte din ceea ce stiau deja acestia. Romanii tin cont in general de cel mai mic pret pe care il pot obtine pentru polita RCA si de aceea sunt anumite companii de asigurari care au un numar urias de clienti, insa cel mai mic pret poate face ca atunci cand asigurarea trebuie sa fie folosita, sa apara probleme, conform statisticilor de pe piata. Pentru ca problemele acestea sa dispara, autoritatile au solicitat decontarea directa obligatorie. Acest serviciu optional si destul de scump, va deveni practic obligatoriu pentru a permite ca victimele accidentelor sa se poata adresa propriului asigurator pentru decontare.

Consecintele decontarii directe asupra pretului pentru asigurarea RCA

Pretul unei asigurari RCA difera in functie de mai multe criterii, cum ar fi varsta posesorului autoturismului, clasa de bonus-malus in care este incadrat, masina pe care o conduce, anul vehiculului, capacitatea cilindrica a vehiculului si puterea motorului. Toate acestea influenteaza pretul final al unei polite RCA. Spre exemplu, daca cel mai mic pret al unei polite RCA pe sase luni este de 142 de lei, fara decontare directa, cu decontare directa pretul ajunge la 355 de lei pe 6 luni. Trebuie sa mentionam si faptul ca situatia nu este cu mult diferita nici pentru politele incheiate pe un an.

Cum se vor modifica asigurarile RCA?

Asigurarile RCA au scopul de a oferi protectie victimelor accidentelor auto, care se vor adresa companiei emitente a politei soferului vinovat astfel incat sa isi recupereze daunele. Polita RCA ofera protecite soferului vinovat, in ideea in care acesta nu mai trebuie sa suporte personal aceste costuri. Acesta este si motivul pentru care majoritatea soferilor aleg cel mai mic pret, pentru ca ei doar vor inmana asigurarea victimei, care trebuie sa se descurce singura cu asiguratorul.

Scopul noilor modificari este acela de a determina soferii sa fie mai responsabili si sa aleaga asiguratorii seriosi, dar si sa ajute victimele accidentelor sa fie despagubite mai usor pentru daunele pe care le-au suferit.

In cazul in care acest proiect isi mentine forma, schimbarile pot sa varieze si sa fie departe de dorintele autoritatilor. Chiar si cu noile preturi marite, companiile care ofera in prezent cel mai mic pret, raman cele mai ieftine. Ceea ce este sigur, este faptul ca preturile vor creste cu siguranta, iar posesorii de vehicule se vor vedea nevoiti sa plateasca mai mult pentru a-si asigura masinile.

Proiectul permite si ca o victima a unui accident rutier sa poata sa isi recupereze daunele de la compania la care ei au asigurarea RCA, ceea ce inseamna ca discutia finala va fi intre asiguratori pentru ca acestia sa isi recupereze prejudiciul.

Proiectul poate sa produca efecte doar in cazul in care pagubitul ar trebui sa solicite decontarea daunelor propriului asigurator, astfel incat sa isi poata recupera pejudiciul, ceea ce ar determina ca persoanele care isi fac asigurari sa aleaga cele mai bune oferte de la companii de incredere, care au un pret mai mare. Altfel, comportamentul consumatorului va ramane neschimbat, ceea ce nu va produce neaparat efectele dorite, ci doar va frustra consumatorii din cauza preturilor mari ale asigurarilor RCA.

Iti place articolul?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Lasa un comentariu

X
Notificare
Scrie-ne aici
Scrie-ne aici
Ai o întrebare? Suntem aici sa te ajutăm!
Se conectează...
Nici un operator nu este online. Ne poți lăsa un mesaj mai jos.
Nici un operator nu este disponibil. Te rugăm să reîncerci.
:
:
:
Ai o întrebare? Suntem aici sa te ajutăm!
:
:
Chat-ul s-a incheiat.
Ti-a fost de ajutor conversatia? Ajuta-ne cu un raspuns.
Da, sigur. Nu

[rev_slider alias="agentia-berceni-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-cotroceni-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-ploiesti-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-dristor-mobile"][/rev_slider]