logo TCV
blonde woman feeling stressed worried anxious scared with hands head panicking mistake 1

Top 6 greșeli pe care să le eviți atunci când cumperi o casă

Dorești să îți cumperi prima ta locuință, familia ta s-a mărit și aveți nevoie de un spațiu potrivit sau pur și simplu îți dorești o schimbare, într-o zonă mai bună? Indiferent de motivele pentru care te muți, este important să cunoști cele mai comune greșeli pe care le poți face, pentru a reuși să le eviți. De aceea, ți-am pregătit o listă utilă de 6 sfaturi pentru când cumperi o casă, care te va ajuta să obții cele mai bune rezultate.

1. Pornești fără să ai un buget clar

Primul pas pe care trebuie să îl faci înainte de a-ți achiziționa noua locuință este să stabilești un buget. Acesta poate fi ușor flexibil, însă e necesar să ai o imagine clară în minte. În funcție de banii pe care ești dispus să îi cheltui poți trece la următorii pași, precum rezolvarea dilemei casă nouă vs casă veche pe care o renovezi sau alegerea celei mai potrivite zone. Ia în considerare și costurile asociate: achiziționarea unui nou mobilier, electrocasnice, poate facturi mai mari la utilități.

Mai mult, gândește-te și la cum se va schimba situația ta în viitorul apropiat și îndepărtat: îți vei schimba jobul, plănuiești să faci un copil? Ia în calcul orice eventualitate pentru a-ți permite casa și la 2, 5 sau 10 ani de când te muți.

2. Nu te documentezi despre zona în care vrei o casă

Multe persoane au tendința să se concentreze prea mult pe casa în sine, ignorând zona în care aceasta se află. Totuși, odată ce te vei muta acolo nu vei petrece tot timpul în interior. Vizitează zona de mai multe ori, în zile și ore diferite – sau cere părerea unui prieten care locuiește acolo. Află cum e traficul la orele de vârf, cât de mult zgomot este noaptea și dacă este sau nu un cartier sigur. De asemenea, verifică la ce distanță sunt stațiile de transport public, supermarketurile și hipermarketurile, grădinițele și școlile, dar și clinicile medicale.

3. Te bazezi pe servicii inexistente care ar urma să fie dezvoltate de stat

Una din cele mai mari greșeli când cumperi o casă este să te bazezi pe faptul că anumite servicii vor apărea în zonă la scurt timp după ce te muți. Din păcate, nimeni nu îți poate oferi o garanție clară în acest sens, doar promisiuni. Multe persoane care se mută în cartiere nou construite sunt fericite să au reușit să economisească bani, însă nu au străzi asfaltate sau iluminate. E recomandat să alegi un cartier deja terminat, unde să te simți confortabil din momentul în care ai ajuns acolo.

4. Nu iei în considerare asigurarea facultativă pentru casă

Ai putea crede că faci economii dacă nu îți faci o asigurare, însă pe termen lung aceasta poate deveni o problemă gravă. O asigurare de locuință facultativă acoperă avarierea sau distrugerea de numeroase bunuri, de la clădirea în sine și anexe până la mobilă, haine sau electrocasnice.

Există mai multe opțiuni pentru o polita, de la cele standard (pentru incendiu, explozie, trăsnet, căderi de avioane) până la cele totale, care includ și daune cauzate de ploaie torențială, grindină, animale sau coliziunea cu un vehicul. Dacă nu ești sigur ce tip de poliță ți se potrivește, poți solicita consultanță online, iar un broker calificat, cu multă experiență, te poate ajuta cu oferta cea mai bună.

5. Nu verifici seriozitatea dezvoltatorilor

Alegerea unei noi locuințe trebuie bazată și pe alegerea unui dezvoltator imobiliar competent și responsabil. Optează pentru un dezvoltator cu experiență, care oferă transparență, despre care nu găsești știri negative sau care să nu îți inspire încredere. Acesta trebuie să îți pună la dispoziție schițe cadastrale, certificat de urbanism, autorizația de construcție și alte acte importante.

6. Alegi o zonă greu accesibilă

Gândește-te unde obișnuiești să te duci în fiecare săptămână și lună: la birou, la restaurantul tău preferat, în vizită la părinți și prieteni, la evenimente sportive sau concerte etc. Dacă ai copii, iar aceștia au activități extracurriculare, vor fi nevoiți să petreacă mult timp pe drum? Chiar dacă zona în sine pare ideală, calculează cât timp vei petrece pe drumuri pentru a afla dacă merită distanța.

Achiziționarea unei noi locuințe este întotdeauna o aventură. Sunt multe lucruri de luat în calcul dacă vrei sa fii sigur că faci cea mai bună alegere pentru tine și familia ta, iar procesul de căutare poate fi copleșitor. Chiar dacă această operațiune necesită multă atenție și răbdare, ține cont de aceste sfaturi și vei reuși să faci o adevărată investiție pentru viitorul tău.

Share the Post:
Postări asemănatoare