Clasa Bonus Malus – Tot ceea ce trebuie sa stii

Un sistem de diferentiere a costurilor politelor de asigurare obligatorii in functie de experienta si atentia soferilor este o masura salutara pentru toate firmele de asigurari si pentru toti soferii participanti la trafic. Ea are rolul de a responsabiliza mai mult pe toti cei care conduc pe drumurile publice si de a taxa suplimentar pe cei care nu respecta regulile de circulatie si produc mai des accidente. In ceea ce priveste legislatia nationala aceasta forma de departajate este legiferata si cunoscuta drept clasa bonus malus.

In cazul in care te intrebi de ce uni soferi trebuie sa plateasca mai mult decat altii si vrei sa afli mai multe despre subiect, oferim mai jos detalii importante despre sistemul bonus malus si tot ce este important sa stii despre el.

Ce reprezinta bonus-malus?

Bonus-malus este un sistem de evaluare a asigurarilor in care conducatori auto sunt incadrati in diverse clase de bonificatie sau penalizare, in functie de comportamentul in trafic si de antecedentele rutiere in calitate de soferi.

Conform acestuia, daca un sofer nu a avut incidente sau accidente cu daune pe perioada ultimului an de asigurare, el este recompensat prin trecerea la o clasa superioara. In schimb, daca un sofer are unul sau mai multe evenimente intr-un an si persista in aceasta situatie, el va fi penalizat de fiecare data cu trecerea la categorii inferioare din clasa de asigurat sau cu trecerea la o categorie superioara in clasa de malus.

In principiu, clasa bonus-malus este utila tuturor: soferilor afectati de cei neatenti ca vor putea primi despagubiri mai mari pentru pagubele suferite; firmelor de asigurari pentru ca pot emite polite mai scumpe pentru cei care produce daune mai frecvent, ca vor putea acoperi mai bine sumele ce trebuie alocate si pentru ca dispun de norme legale pentru cei care au un comportament mai pagubos in trafic; celor care produc accidente, ca ii pot influenta sa conduca mai prudent si mai responsabil, pentru a evita sa plateasca mai mult.

Dreptul de a pastra un istoric de accidente auto cu daune este un instrument foarte bun pentru toti cei implicati in trafic si care doresc un sistem de asigurari cat mai corect, echitabil si performant financiar.

Asa cum in cazul contractarii unui credit, cei care le acorda au nevoie de un sistem centralizat care sa se ocupe de inscrierea, semnalare si verificare celor care sunt rau platnici, tot asa si acest sistem de bonus malus trebuie privit ca o modalitate de a preveni riscuri pentru cei rai din sistemul de asigurari.

Institutia care se ocupa de reglementarea si supravegherea asiguratilor si asiguratorilor este Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), institutie care in colaborare cu Biroul asiguratorilor de autovehicule din Romania (BAAR) au rolul de inregistra, pastra si organiza in mod corespunzator administrarea si updatarea bazei de date, cu toate politele RCA emise si cu toate evenimentele cu daune survenite.

Care sunt clasele bonus-malus RCA?

Exista doua scale care includ doua tipuri de clase, una de bonus si alta de malus pentru toti toferii asigurati. In clasele de bonus sunt recompensati an de an cei care nu au niciun accident si nicio dauna de platit. In clasele malus sunt incadrati cei care sunt penalizati ca au unul sau mai multe evenimente an de an.

  • Clase de bonus

Exista 8 clase de bonus, notate de la B1 la B8, prin care soferi fara daune sunt recompensati in fiecare an cu reducere graduala cu 5 % a politei RCA. Bonificatia se acorda incepand cu primul an de dupa ce un sofer a semnat pentru prima data o asigurare de acest tip. La semnarea primei polite clasa este B0. Procentajul maxim la care se poate ajunge in clasament, prin obtinerea clasa B8 este de 50%.

  • Clase de malus

Exista tot 8 clase de malus, notate de la M1 la M8, prin care soferi care a produs accidente cu daune sunt penalizati cu plata in plus cu 10 % a politei RCA, pentru fiecare an de evenimente. Penalizarea se acorda tot incepand cu primul an de la semnare primei asigurari obligatorii si poate ajunge la un maximul de 80 % fata de tariful normal, daca comportamentul se repeta timp de 8 ani.

Cum functioneaza sistemul din punctul de vedere al normelor legale?

Cei care au un condus responsabil si atent pot ajunge dupa 8 ani fara evenimente la clasa B8 si vor plati mai putin cu 50 % din asigurarea normala. Cei care au accidente in fiecare an, pot ajunge in 8 ani la clasa M8 si pot avea de platit mai mult cu 80 % din polita normala.

Pentru malus, conducatorul auto asigurat va fi inscris in baza de date BAAR in care figureaza toti cei cu evenimente si daune.

Pentru a primi toate reducerile posibile, un conducator auto trebuie sa conduca ireprosabil si fara evenimente 8 ani. In momentul producerii unui accident un conducatori cu clasa B va fi retrogradat cu doua clase. Retrogradare este cumulativa, ceea ce inseamna ca daca un sofer produce 2 accidente intr-un an, el poate fi retrogradat cu 4 clase.

Reducerile pe scara de bonus dupa un accident se obtin destul de greu, orice eveniment avand nevoie de 2 ani pentru recuperare. Conducerea cu 0 inregistrari in baza de date BAAR este destul de greu de obtinut.

Bonusurile si penalizarile actioneaza oarecum dezechilibrat si disproportionat. Cuantumul si cumularea lor sunt diferite pe fiecare clasa. Intentia este de a descuraja indisciplina si de a stimula un condus cat mai atent si responsabil, pe oricare clasa din sistemul bonus malus s-ar afla un conducator auto.

Intrebari frecvente cu privire la bonus-malus

Cu siguranta sunt cateva intrebari la care cei interesati sa stie ce platesc la o polita RCA au nevoie de un raspuns. Printre cele mai frecvente avem:

Cine are dreptul sa stabileasca clasa bonus-malus in care ma aflu?

Clasele bonus-malus sunt stabilite automat de sistemul informatic al BAAR, pe baza inregistrarilor oferite de firmele de asigurari. Stabilirea clasei sau modificarea acestora nu sunt si nu pot fi efectuate de angajati ai acestui birou sau de angajatii unor firme de asigurari.Clasa bonus sau clasa malus va rezulta automat la emiterea unei noi polite de asigurare.

Care va fi clasa bonus malus daca am in proprietate mai multe masini? 

Soferii care detin mai multe masini vor fi incadrati la aceeasi clasa de bonus-malus pe toate masinile. In cazul in care doar pe una dintre masini este produs un accident, penalizarea se aplica pentru asigurarea tuturor masinilor. Si in cazul in care ai un comportament fara incidente pe parcursul fiecarui an, bonusul obtinut se va aplica tot tuturor politelor care se vor emite pe numele tau.

Cum se calculeaza clasa de bonus malus in cazul masinilor de firma?

In cazul masinilor inregistrate pe firme sau persoane juridice, acestea nu beneficiaza de acelasi sistem de calcul ca in cazul persoanelor fizice. Acesta se stabileste pentru fiecare vehicul in parte si se transfera atunci cand o companie vinde sau cumpara un automobil nou sau rulat.

Stabilirea clasei se face o data cu plata primei polite pe numele noii firme, care achizitioneaza o masina.

Cum se calculeaza prima in cazul unei polite?

Reducerile si penalizarile sunt stabilite prin lege si nu au cum sa fie modificate sau acordate aleatoriu de asiguratori sau firmele de asigurari. Clasa de bonus-malus este acordata si trecuta pe fiecare polita RCA. Nu ai de ce sa te superi pe broker sau pe firma de asigurari daca nu ai clasa pe care ti-o doresti. Nu poti sa ceri o polita cu incadrare mai buna, daca ai antecedente si daune in calitate de sofer.

Sistemul bonus-malus sau clasa bonus-malus reprezinta o modalitate legala, controlata pentru a-i recompensa pe soferii atenti cu polite mai ieftine si de a-i pedepsi pe soferii neatenti cu polite care sa acopere mai bine riscurile pe care le atrag.

Acordarea lor se face automat, in functie de politele anterioare emise si de noile inregistrari din baza de date a Biroului asiguratorilor de autovehicule din Romania.

Pentru a beneficia de tarif mai bune, condu preventiv si prudent si apeleaza la brokeri care pot gasi cea mai buna polita RCA pentru tine, in functie de clasa bonus-malus in care te plasezi.

Noi cei de la TCV iti suntem mereu alaturi in a obtine avantaje si preturi bune, chiar si atunci cand esti penalizat.

Iti place articolul?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Lasa un comentariu

[rev_slider alias="agentia-berceni-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-cotroceni-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-ploiesti-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-dristor-mobile"][/rev_slider]