logo TCV
images

Constatarea amiabila de accident va putea fi completata si electronic – Proiect de norma ASF

In prezent pe masa de lucru a legislativului se afla un proiect de lege ce va fi cu siguranta apreciat de multi dintre romanii implicatii in accidente rutiere usoare.

Chiar daca factorul determinant nu este constatarea unui necesitati de simplificare si aducere la zi a documentelor ce pot fi folosite pentru o despagubire pe baza de asigurare RCA, ci mai degraba o impunere a Comisiei Europene, modificarea este salutara, mai ales pentru cei care prefera constatarea amiabila ca forma de solutionare a unui accident fara victime umane si fara pagube materiale produse unor terti.

Ce prevede noua modificare legislativa privind constatarea amiabila de accident?

Proiectul de norma propus de ASF sau Autoritatea de Supraveghere Financiara solicita intrarea in dezbatere publica a unei modificari legislative ce presupune introducerea in lege a constatarii amiabile in format electronic. Termenul stabilit pentru intrarea in vigoare este 15 octombrie 2022.

Aceasta este o initiativa legislativa de modificare si completare a Normei ASF 20/2017, ce are in vedere abrogarea si modificarea unor articole care nu sunt aliniate legislatiei europene si care fac obiectul infrigementului 2018/4075.

Prin noul act normativ, soferii implicatii in accidente usoare, care pot semna in prezent constatarea amiabila in format pe hartie autocopiativa, vor putea opta ca alternativa pentru acest formular si la semnarea electronica a documentului, intr-un format digital corespondent, cu aceeasi valoare juridica, pus la dispozitie de asigurator.

Care ar fi modificarile legislative privind constatarea amiabila?

Constatarea amiabila in format electronic va prelua toate avantajele constatarii in format fizic, cu un plus legat de faptul ca documentul va putea fi semnat, transmis si recunoscut si in format electronic.

Astfel nu va mai fi necesara nici constatarea intocmita si semnata de catre Politie, nici constatarea completata si intocmita pe hartie de partile implicat in accident. Noul document va putea fi redactat in format electronic, prin intermediul unor platforme electronice, unice la nivel national, la care se va oferi acces de catre asigurator tuturor soferilor implicati in accidente, ce se incadreaza la specificatiile legate de constatarea amiabila in format fizic.

In prezent asiguratorii RCA si BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania) discuta pentru a cadea de acord asupra modului in care va fi utilizat si va fi acceptat formularul de constatare amiabila in format electronic.

ASF a specificat ca in norma modificata, tot asiguratorii vor fi cei care vor pune la dispozitie soferilor noul formular, cu indicatiile de completare. Acesta va circula in paralel cu formularul deja cunoscut.

Documentul in format electronic va avea acelasi model grafic si informational ca cel in format tiparit si aceeasi valoare juridica ca zi acesta.

Modificarile normei 20/2017 vizeaza si acordare de despagubiri ca urmare a lipsei de utilizare a autoturismului care este avariat, inclusiv privind punerea la dispozitie temporara a unui a unui autoturism la schimb. Conditiile specifice de acordare vor fi stabilite in functie de prejudiciile dovedite sau pe baza unor documente justificative.

Ce trebuie sa stii despre aceasta modificare legislativa?

Aceasta modificare este inca in dezbatere si nu este inca un act normativ. Modificarile acceptate pentru toate detaliile proiectului nu sunt inca certe. Ele vor intra in vigoare la 90 de zile de la alegerea formulei finale si de la publicarea norme in Monitorul Oficial.

Sigure sunt doar prevederile legate de posibilitatea incheierii constatarii amiabile de accident in format electronic, care sunt deja stabilite pentru a intra in vigoare de la 15 octombrie 2022.

Care sunt avantajele care se pastreaza de la constatarea amiabila utilizata in format tiparit?

Acest gen de document electronic isi pastreaza utilitatea si avantajele de care dispune si in prezent in format fizic. Pana la a vedea care sunt plusurile si ce despagubiri sau specificatii noi vor fi incluse, documentul este util tuturor celor care:

  • Doresc sa reduca timpul necesar completarii documentelor necesare pentru despagubire in cazul unui accident rutier, fara victime umane si pagube materiale fata de terti.
  • Doresc sa nu mai petreaca timp in sectiile de politie pentru a completa procese verbale privind conditiile de producere a unui accident.
  • Se inteleg cu conducatorul celuilalt autovehicul implicat in accident in privinta conditiilor si implicatiilor semnarii unei constatari amiabile.
  • Sunt de acord cu o intelegere de acest tip, oricare ar fi locul de producere a accidentului, fie ca este vorba despre drumuri publice, drumuri care nu sunt deschise circulatiei, parcari private, incinte de firme etc.
  • Sunt de acord cu delegarea stabilirii partii de vina firmelor asiguratoare, completeaza si semneaza fiecare partea ce-i revine din acest document.

Pana la forma finala a noului act normativ privind constatarea amiabila in format electronic, conducatorilor auto implicati in accidente usoare le ramane la dispozitie constatarea deja cunoscuta in format tiparit si obligativitatea de a detine pentru circulatie pe drumurile publice de o polita RCA

Share the Post:
Postări asemănatoare