Cum verific valabilitatea RCA?

Oricat de atenti am fi cu documentele masinii sau cu plata tuturor taxelor si obligatiilor care ne revin pentru a utiliza un automobil sau a avea acces pe anumite drumuri, nu este exclus ca la un momentat sa pierdem sau sa nu mai stim exact cand ne expira politele de asigurare. Cum uitarea sau alte motivele personale nu au nicio valoare atunci cand esti implicat intr-un accident sau esti prins de politie, ne-am gandit sa-ti oferim mai jos cateva informatii utile pentru a face o verificare valabilitate RCA.

Chiar daca tarifele sunt din ce in ce mai mari si circuli cu masina doar ocazional, fiind vorba despre o asigurare obligatorie, neplata ei poate atrage sanctiunii destul de grave si neplacute. Oricat de mare ar fi cuantumul asigurarii si oricat de mic ar fi riscul ca tie sa ti se intample ceva, consecintele neplatii sunt mult mai costisitoare decat suma pe care o ai de platit pentru a fi asigurat.

Ce este asigurarea RCA?

Polita RCA sau asigurarea de raspundere civila este o asigurare obligatorie pentru masina, pe care toti posesorii de astfel de bunuri trebuie sa o plateasca, fie ca stau cu masina parcata sau circula zilnic cu ea.

Asigurarea RCA ofera protectie financiara in cazul accidentelor in care va fi implicat automobilul. Conform tipului si ultimelor reglementari legale, ea poate fi folosita atat pentru a plati o paguba produsa din vina soferului la un alt autoturism, cat si pentru a plati reparatia masinii proprii atunci, cand esti implicat intr-un accident (in cazul in care dispui de o polita RCA cu decontare directa).

Chiar daca achizitia unei politie mai avantajoase este mai scumpa, ea este intotdeauna mai buna. Ea ofera acoperire pentru mult mai multe riscuri, ce pot fi utile nu doar celui pe care il poti despagubi cu ea, ci si tie atunci cand esti implicat intr-un accident cu un asigurat care are o asigurare dezavantajoasa sau nu este asigurat. Polita cu decontare directa este in clipa de fata una dintre cele mai bune optiuni.

Insa, pentru a te bucura mereu de avantajele oferite de orice asigurare, nu uita sa o platesti la timp si sa faci o verificare valabilitate polita RCA, atunci cand nu mai esti sigur care este data de expirare.

2. Ce sanctiuni primesti daca nu ai asigurare RCA?

In cazul in care ai uitat sau vrei sa eviti plata acestei asigurari obligatorii si esti prins de autoritati, vei avea de suportat consecintele legilor. Sanctiunile si amenzile care se aplica pentru neplata politei obligatorii RCA sunt importante si destul de neplacute. Pe langa o amenda, ti se vor retine si talonul sau certificatul de inmatriculare a masinii si placutele de inmatriculare.

Daca nu platesti aceasta taxa in cel mult 30 de zile de la data la care politistii te-au prins, risti ca masina ta sa fie radiata automat din circulatie. In cazul in care esti prins ca asigurarea obligatorie a masinii tale a expirat de mai mult de 90 de zile, risti ca inmatricularea masinii sa fie suspendata din oficiu.

Date fiind aceste conditii, refuzul sau uitarea de a cumpara asigurarea se lasa cu consecinte destul de serioase, la care trebuie sa te gandesti bine atunci cand alegi sa nu platesti si sa te aventurezi la drum.

In cazul in care nu ai asigurare RCA si provoci un accident de circulatie care este din vina ta, vei suporta singur si integral toate cheltuielile de reparatie. Daca vei fi lovit de un alt automobil, fara sa fie vina ta, tot tu vei fi cel care trebuie sa plateasca toate cheltuielile, pentru ca, legal, nu ai voie sa circuli cu o masina neasigurata.

Si in cazul in care masina ta sta parcata si este lovita de alta, nu vei avea nimic de facut pentru a-ti acoperi costurile de reparatie. Fiind vinovat de neplata asigurarii obligatorii, practic, masina ta este considerata ca si cum ar fi radiata din circulatie. Asta pentru ca doar la masinile care sunt radiate din circulatie este ridicata obligativitatea cumpararii unei polite RCA.

Pentru a nu fi bun de plata complet nejustificat, fii atent la conditiile valabilitatii unei polite RCA si atunci cand cuperi o masina din afara sau atunci cand vinzi o masina. Asigura-te ca tot ceea ce tine de asigurarea sau transcrierea acesteia este in regula.

3. Cum poti verifica valabilitatea RCA?

In cazul in care ai pierdut asigurarea sau nu mai esti sigur in legatura cu data de expirare, fa o verificare, nu merge la risc. Exista multe modalitati pentru a face verificarea valabilitatii unei polite RCA si niciuna nu dureaza prea mult. Iata care sunt variantele:

  • Verifica-ti emailul cu numele companiei sau brokerului de asigurari contractat

Cei mai multi asiguratori sau brokeri de asigurari trimit notificari clientilor atunci cand le expira asigurarea si transmit si pe mail copii sau documente care atesta achizitia unei polite noi. In cazul in care pastrezi in acest fel legatura cu asiguratorul tau sau ai facut achizitia online, este foarte probabil sa ai o copie transmisa pe mail. Fiind vorba despre un document important, este chiar recomandat sa iti faci un dosar online cu acte si plati importante.

  • Incearca sa iti faci o asigurare noua

In cazul in care stii ca ai o asigurare si esti sigur ca va expira curand, poti recurge si la varianta de a incerca sa iti faci o asigurare noua. Softul folosit iti va spune automat daca si pana cand mai este valabila polita ta RCA. Este o buna modalitatea de a face doua lucruri utile in acelasi timp.

  • Fa o verificare prin intermediul site-ul aida.info.ro

Autoritate de Supraveghere Financiara sau ASF ofera tuturor clientilor posibilitatea de verificare valabilitate RCA online prin intermediul site-ului mentionat anterior. Pentru a afla care este situatia, este nevoie de cunoasterea seriei de caroserie sau de introducerea numarului masini, de specificarea datei pentru care se face verificarea, de acceptarea termenilor si conditiilor, de bifarea casutei cu nu sunt robot si de apasarea butonului cauta. Site-ul va afisa in doar cateva secunde datele inscrise pe asigurare si cine este asiguratorul care a emis-o.

Tot aici se poate verifica si daca si ce daune au fost platite din polita incheiata.

4. Cat este amenda pentru RCA expirat?

In cazul in care esti prins ca nu ai asigurare RCA sau circuli fara ea pe drumurile publice, pe langa plata platformei care va trebui sa te duca acasa, vei avea de achitat si o amenda. Cuantumul amenzii pentru expirare sau neplata polita obligatorie, conform legii 137/2017, este cuprins intre 1000 si 2000 de lei.

Adunand cheltuielile ce pot fi cumulate, achizitia unei asigurari RCA, pare mult mai ieftina si mai rentabila!

5. Ce poti face pentru a cumpara o asigurare RCA in cele mai avantajoase conditii?

Avand in vedere amenzile si consecintele expirarii sau neplatei unei polite RCA, ce mai buna solutie este cumpararea unei asigurari cat mai avantajoase. In zile noastre, cele mai bune alegeri se pot face online. Prin intermediul unui soft specializat de asigurari poti gasi, evalua si alege varianta ce corespunde cel mai bine bugetului, preferintelor si riscurilor pe care le doresti acoperite.

In cazul in care nu iti place metoda de achizitie asigurare online, poti apela cu incredere la o agentie care dispune de consiliere telefonica si expediaza asigurarile prin posta rapida sau care face vanzari directe.

Noi cei de la TCV Asigurari iti oferim si iti stam la dispozitie cu oricare dintre metodele de achizitie de asigurare RCA le preferi. Prin intermediul site-ul nostru poti selecta si comanda singur polite obligatorii sau facultative si poti oricand sa ceri sfatul unui consultant sau broker de la noi. Site-ul dispune si de o modalitate de plata electronica securizata.

Asigurarile cumparate pot fi livrate in varianta pe care o doresti, pe o adresa de mail recomandata sau personala, prin intermediul unui curier rapid sau prin Posta Romana.

La firma noastra de brokeraj in asigurari poti apela si pentru achizitia unei polite de tip CASCO, a unei polite obligatorii pentru locuinta de tip PAD, a unei asigurari de raspundere profesionala sau de calatorie, la servicii de asistenta rutiera si chiar la verificarea valabilitatii unei polite RCA.

Iti place articolul?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Lasa un comentariu

[rev_slider alias="agentia-berceni-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-cotroceni-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-ploiesti-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-dristor-mobile"][/rev_slider]