logo TCV
City Insurance

Falimentul City Insurance – Tot ceea ce trebuie sa stii

Datorita cotei de piata detinute, de aproximativ 45%, cu siguranta foarte multi romani sunt interesati de ce se intampla cu asigurarile lor, in conditiile in care compania a intrat in insolventa. Mai sunt valabile politele deja incheiate? Pentru cat timp? Cine va plati despagubirile din acest moment? Este necesar sa inchei o noua asigurare? Cui trebuie sa te adresezi in caz de dauna? Pentru a afla raspunsurile, in randurile ce urmeaza ne-am gandit sa iti oferim cat mai multe informatii de reala importanta pentru aceasta tema de actualitate – City Insurance faliment.

Ce trebuie sa stii despre situatia City Insurance?

Din pacate, la intervale relativ scurte de timp, piata romaneasca de asigurari anunta cate un faliment rasunator. Dupa Astra Asigurari, anul acesta un alt leader din domeniu, cu aproximativ 3 milioane de asigurati, a intrat in septembrie in insolventa.

Retragerea autorizatiei de functionare a fost publicata in Monitorul Oficial pe data de 27 septembrie 2021. Acest lucru inseamna ca societatea nu mai mai poate incheia asigurari. Iar in termen de 60 de zile de la aceasta data Fondul de Garantare a Asiguratilor sau FGA va fi cel care va prelua portofoliul si va face platile catre toti clientii sau pagubitii acestei companii, in limita maxima a 500.000 de lei, pentru fiecare contract de asigurare.

In aceste conditii, falimentul City Insurance afecteaza un numar foarte mare de posesori de polite. Astfel toti cei care sunt asigurati, au un dosar deschis sau vor avea de deschis un dosar cu aceasta companie, vor fi despagubiti sau vor trebui sa se adreseze pentru evaluari si despagubiri catre acest fond de garantare.

Cum te afecteaza falimentul City Insurance

Intrarea City Insurance in faliment ridica inca o data semne de intrebare in privinta modalitatii de acordare a licentelor si a supravegherii activitatii firmelor ce activeaza in acest domeniu. Situatia este greu de inteles, in conditiile in care vorbim de asiguratorul cu cota de piata cea mai mare si cu tarife imbatabile in fata concurentei. Si pentru ca lucrurile nu se desfasoara cum trebuie si problemele nu sunt sesizate si rezolvate din timp de companii si de cei in drept, consecintele se rasfrang mereu asupra clientilor.

Chiar daca politele vor fi preluate de acum incolo, pe toata perioada de valabilitate, de FGA, toti asiguratii vor resimti si vor avea de platit intr-un fel sau altul falimentul City Insurance. Cei mai afectati de acest faliment sunt evident detinatorii de polite RCA.

Printre implicatiile imediate mentionam faptul ca toti clientii sunt deja nevoiti sa cumpere polite RCA cu 25-45% mai mari. City era asiguratorul cu cele mai mici preturi din piata. Astfel nevoia de a apela la urmatoarele optiuni disponibile, din start mai mari, a dus la cresterea costurilor chiar si cu cateva sute de lei pentru un RCA pe 6 luni. Apoi restructurarea pietei vine si ea cu scumpirile de rigoare.

Un alt aspect negativ este neincredere generata in piata privind siguranta domeniului, seriozitatea companiilor si vigilenta autoritatii care reglementeaza functionare firmelor de asigurari.

Un alt aspect, deloc de neglijat, este confuzia generata in randul posesorilor si beneficiarilor de politie la acest asigurator, in privinta valabilitatii si demersurilor ce le vor avea de facut in perioada urmatoare, pana la expirarea contractelor.

Datorita ponderii mari in piata, practic toti asiguratii de pe piata de asigurari RCA sunt afectati de intrarea City Insurance in faliment.Chiar si daca nu detii o astfel de polita, poti fi oricand implicat intr-un accident cu detinatorul uneia.

Ce trebuie sa faci daca ai asigurare la City Insurance?

In cazul in care ai o asigurare la aceasta companie, ridicarea licentei de functionare si intrarea City Insurance in faliment nu anuleaza politele care sunt inca active. Acestea raman in continuare valabile si urmeaza sa fie acoperite de Fondul de Garantare a Asigurarilor. Insa, in cazul acestui fond, cuantumul daunelor ce pot fi despagubite nu va mai fi cel inscris la asiguratul initial, ci in limita unui plafon maxim 500.000 de lei.

Cei care vor sa renunte la aceste asigurari au la dispozitie optiunea de a denunta politele si de a primi inapoi banii pentru perioada de valabilitate ramasa. Pentru siguranta si legalitate, pana la solutionarea tuturor solicitarilor, toti asiguratii trebuie aiba polite in valabilitate sau sa semneze polite noi cu o alta companie.

Care sunt implicatiile in cazul in care pastrezi asigurarea City?

Avand in vedere faptul ca Fondul de Garantare acopera o suma mult mai mica, in cazul in care din vina ta produci o paguba mai mare decat suma noua asigurata, diferenta va trebui sa fie achitata din banii tai.

Si avand in vedere faptul ca, in conformitate cu prevederile legale, valabilitatea politei se mentine pana la maximum 90 de zile dupa ce se pronunta in instanta definitiv inceperea falimentul, pentru a stii ce ai de facut, va trebui sa tii in permanenta, in urmatoarea perioada, legatura cu agentia sau brokerul tau.

Ce trebuie sa faci pentru a denunta o polita City?

Legal asiguratii pot denunta orice polita de asigurare obligatorie sau facultativa. Aceasta denuntare poate fi facuta la unul dintre sediile asiguratorului sau electronic printr-un mail sau alta modalitate acceptata. Apoi, dupa ce aceasta denuntare a primit o inregistrare, sa te adresezi cu dovada si o cerere de restituire a diferentei de valoare, la FGA.

Calculul sumei ce va fi restituita se face in luni intregi. Astfel, daca ai o asigurare pe 6 luni si la data rezilierii vor fi stabilite 2 luni intregi de restituire, vei primi inapoi suma intreaga ce corespunde acestor 2 luni.

Orice polita mai este valabila 20 de zile de la data denuntarii.

Cine va plati daunele in cazul unui accident produs din vina unui asigurat City Insurance?

In cazul in care produci un accident si ai o polita de la aceasta societate, aceasta este inca valabila, dauna urmand sa fie platita beneficiarului de Fondul de Garantare, in limita sumei de bani mentionata anterior. Acest fond este cel care va prelua pe toata perioada de valabilitate, toate daunele clientilor societatii City Insurance.

Cui trebuie sa te adresezi pentru deschiderea unui dosar de dauna RCA la City?

O data cu intrare in faliment toate dosarele de dauna ale societatii aflate in insolventa vor fi depuse si preluate de FGA. Pentru aceasta trebuie vazut care este situatia deciziei judecatoresti in privinta societatii sau daca asiguratul nu a denuntat intre timp asigurarea. Pentru aceasta va fi necesara completarea unui formular special.

Formularele completate pot fi transmise la adresa de mail: constatari.daune@fgaromania.ro . Pentru informatii suplimentare privind deschiderea unui dosar de dauna puteti apela si la nr. de telefon 021.201.10.60. .

Care sunt termenele pentru plata daunelor din partea FGA?

Fondul de garantare, conform legilor in vigoare, are obligatia de a incepe plata despagubirilor cuvenite beneficiarului, asiguratilor sau unor persoane terte doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de incepere a procedurii de insolventa a companiei de asigurari.

Platile pot fi efectuate doar dupa 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficiale a deciziei ASF de deschidere a falimentului. Si intrucat plata de va face in ordinea depunerii dosarelor, este foarte important ca acestea sa fie depuse cat mai repede, corect si complet.

Ce se intampla cu dosarele de despagubiri deja deschise pana la falimentul City Insurance?

In cazul dosarelor deschise la asigurator inainte de faliment, acestea vor fi preluate in termenele legale de Fondul de Garantare a Asiguratilor. Acestea vor fi platite in ordinea inregistrarii si conform deciziilor in instanta legate de compania de asigurari si datelor precizate anterior.

Ce se intampla in cazul accidentelor cu victime umane?

Si in cazul acestor situatii, dosarele pot fi depuse si decontarea poate fi facuta tot de autoritatea care garanteaza drepturile asiguratilor. Si in acest caz se va aplica plafonul sumei maxime de 500.000 de lei si toate celelalte termene legale prevazute si in celelalte cazuri de daune.

Pot sa semnezi o polita noua inainte de a afla rezultatele in cazul City Insurance?

Legea nu interzice ca posesorul unui autoturism sa beneficieze de mai multe asigurari RCA simultan. Iar daca vrei sa fii chiar tu beneficiarul politei pe care o platesti ai la dispozitie tipul de RCA cu decontate directa.

Exista proceduri speciale care au fost legiferate special pentru aceasta insolventa?

Nu exista alte legiferari, limite de despagubiri sau specificatii legate de costuri service sau alte aspecte decat cele deja existente in legislatia in vigoare. Pentru mai multa rapiditate, se poate apela si la varianta reparatiei in regim propriu, urmand ca paguba sa fie recuperata ulterior de la FGA.

Cui poti cere mai multe informatii despre City Insurance faliment si ce se intampla cu asigurarile valabile?

Pentru a afla mai multe detalii avizate despre situatia politei tale la City, cel mai bine este sa soliciti ajutorul agentiei sau brokerului tau de asigurari. Firmele din domeniu sunt intotdeauna la curent cu tot ce se intampla pe piata si te pot sustine cu informatii in privinta valabilitatii unei polite, despagubiri, denuntare asigurare, cumpararea unei polite noi etc.

Oricare ar solicitarile si intrebarile tale legate asigurarea ta la City Insurance in faliment, apeleaza cu incredere la TCV si la echipa noastra de brokeri experimentati!

Share the Post:
Postări asemănatoare