Informații utile despre decontările directe

Întrucât un client beneficiază decât în anumite condiții de poliția RCA pe care o plătește, mulți proprietari de autoturisme preferă să semneze cu cei mai ieftini furnizori de polite. Acest fapt a făcut ca mulți păgubiți să aibă de pierdut atunci când au avut de efectuat reparații ce trebuiau decontate de firme rău platnice sau chiar intrate între timp în insolvență. O dată cu readucerea în atenția opiniei publice și pe agenda de zi a legislativului a legii 132/2017 privind decontarile directe la RCAși adăugarea de noi amendamente, alegerea unei polițe mai bune poate rezolva multe probleme.

Care este situația actuală a decontărilor?

În ultimii anii au fost semnalate multe situații în care service-urile a trebuit să aștepte luni bune până să-și primească plata pentru reparațiile prestate pe baza unor polite obligatorii de răspundere civila. În cele din urmă cei care au avut de suferit au fost clienții păgubiți.

Pentru a evita astfel de situații neplăcute, iar cei care cumpăra polițe de calitate să-și poată repara mai repede mașinile în cazul unui accident pentru care nu sunt vinovați, era nevoie de o modificare legislativă, care să vină în sprijinul lor.

Este nedrept ca plătitorul unei polițe bune, să nu își poată repara mașina avariată, pentru că firma asiguratoare a celui care a produs accidentul nu este serioasă sau bună platnică.

Readucerea în discuție în luna aprilie a acestui an a asigurării cu decontare directă, este o prevedere în ajutorul și în avantajul celor care aleg să semneze polițe cu clauze și servicii mai bune.

Cu această ocazie, pentru a preveni orice fel de abuzuri din partea oricărei părți implicate a fost pusă în discuție și problema stabilirii unui preț de referință pentru serviciile decontate de service-uri.

Ce înseamnă decontare directă RCA?

Prevăzută prima oară în actul normativ special din 2017, decontarea directă reprezentă o clauză contractuală opțională referitoare la polița RCA, ce permite ca proprietarul mașinii avariate să poată fi despăgubit direct de propriul asigurător, urmând ca acesta să-și recupereze costurile de la brokerul șoferului vinovat.

Prevederea nu obligă. Ea lasă clientului posibilitatea de a alege, oferindu-i avantajul de a beneficia de calitatea serviciilor pe care le plătește.

Cu alte cuvinte, decontarea directă RCA este un serviciu pe care un client îi poate cumpăra o dată cu polița de răspundere civilă obligatorie. El permite semnatarului unei polite cu această clauză, implicat într-un accident a cărui vină nu o are, să-și repare mașina cu polita plătită de el.

Ce vor presupune noile schimbări?

Noile schimbări sunt extrem de utile pentru a corecta nedreptățile semnalate și a împiedica construirea unei piețe care să permită înțelegeri între firmele de asigurări și service-uri, în detrimentul clienților, care pot fi nevoiți să plătească polițe mai mari. Per ansamblu, modificările legislative sunt în interesul tuturor, deoarece:

1. Un client poate beneficia de serviciile pe care le plătește, nu de cele ale unui client interesat doar de cea mai mică ofertă de pe piață.

2. Service-urile își pot primi banii mai ușor, evitând blocaje financiare care pot afecta clienții.

3. Brokerii vor fi mult mai interesați să ofere servicii de calitate, pentru a atrage clienții conștienți de implicațiile noilor reglementări referitoare la decontare directă.

Noua piața a politelor auto obligatorii cu decontare directă este una care oferă clientilor și beneficiarilor servicii de mai bună calitate, la un preț corect,.

Decontarea directă va conduce la creșterea numărului de soluționări amiabile de dosare de daună, reducerea termenului de acordare a despăgubirilor, împiedicarea concentrării pieței în mâinile a 2-3 firme de regulă cele care oferă cel mai mic prețuri.

Cum va fi afectată piața de aceste schimbări?

În opinia celor mai mulți, dar mai ales a celor asigurați, modificările legislative ce privesc decontările directe de polite auto obligatorii sunt în avantajul celor care aleg să plătească prețul corect pentru serviciile dorite. Dacă clienții pot lucra direct cu firma lor de asigurare, vor fi mult mai interesați să semneze polițe avantajoase, care să acopere cât mai multe dintre riscurile implicate.

Faptul că poți apela direct la brokerul tău atunci când ești implicat într-un accident al cărui autor nu ești, îți oferă mult mai multă siguranță. De aceea vei prefera să alegi să plătești și să semnezi doar cu firme de serioase, sigure și de încredere.

Fiind vorba despre o clauză în plus, decontarea directă vine cu un cost în plus, care poate varia în funcție de poliță și de suma asigurată. Însă, dacă vă gândiți bine, eliminarea unei eventuale surse de risc și stres,  merită orice investiție în plus.

De aceea, recomandarea noastră este să cereți mai multe informații brokerului atunci când reînnoiți polița obligatorie de răspundere civilă. O asigurare RCA cu decontare directă vă poate scăpa de multă alergătură, frustrare și alți bani cheltuiți în plus.

Gândiți-vă bine înainte de a cumpăra și puneți în balanță: o polita ieftină, cu probleme sau una mai bună, care poate acoperi mai multe riscuri, ce garantează reparații rapide și daune plătite la timp? Decizia vă aparține!

Iti place articolul?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Lasa un comentariu

În cateva clipe ajungi în zona de plată.
După confirmarea plății, asigurarea ta va fi disponibilă pe e-mail, respectiv în contul tău de client.

[rev_slider alias="agentia-berceni-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-cotroceni-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-ploiesti-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-dristor-mobile"][/rev_slider]