logo TCV
122333046 135997491607146 4276482931907653663 o scaled 1

Verificare Rovinieta Online – Scapa de amenzi

Ori de cate ori pleci la drum trebuie sa te asiguri in principal de doua lucruri: o data ca starea de functionare a masinii tale este in parametrii optimi si in al doilea rand ca ai toate documentele necesare pentru a conduce masina. In cazul in care pentru drumul pe care il ai de facut trebuie sa parasesti localitatea si vei tranzita drumuri nationale, va trebui sa ai in vedere si obligatia de a plati anumite taxe de utilizare drumuri. Pentru simplitate, fa-ti obiceiul de a face o verificare rovinieta onlinesi de a o cumpara de unde iti este cel mai accesibil.

Pentru ca este vorba despre un document obligatoriu de acces cu masina pe drumuri nationale, ne-am gandit ca in randurile de mai jos sa iti oferim informatii si raspunsuri la cele mai frecvente intrebari care te pot interesa. Sunt cateva detalii care, din graba, uitare sau neatentie te pot duce la cheltuieli care nu isi au rostul.

Sistemele de verificare a traficului si a valabilitatii rovinietei detinute si monitorizate de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) dispun de zeci de camere de supraveghere, la intrarea, pe traseu sau la iesirea de pe toate drumurile nationala. Sansa de a nu fi prins este minima. Amenzile nu sunt de neglijat si sunt in continua crestere.

Soferii care sunt prinsi ca nu detin un astfel de document de acces pe autostrada sau drum national pot fi sanctionati cu amenzi ce variaza intre 250 si 4500 de lei, in functie de tonajul autovehiculului. Instiintarea va fi trimisa prin posta. Suma se poate achita doar la jumatate din valoare, daca este platita in termen de cel mult 48 de ore de la primire.

Aceasta poate fi achitata la trezoreriile din sectorul sau judetul unde este inmatriculata masina sau pe ghiseul.ro. Apoi trebuie trimisa confirmarea de plata la CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice Rutiere si Informatica) pe e-mail sau fax. Termenul de prescriere este in clipa de fata de 4 luni.

Iata care sunt cele mai frecvente intrebari legate de rovinieta, verificare rovinieta auto:

Ce este rovinieta?

Rovinieta este o taxa nationala de drum pe care trebuie sa o platesti atunci cand circuli in afara unei localitati, pe drumuri nationale principale si secundare, drumuri nationale europene, drumuri expres si autostrazi din Romania.

Ea trebuie sa fie achitata se toti conducatorii de vehicule care folosesc drumurile nationale si internationale ale tarii, fie ca este vorba despre persoane rezidente, cetateni straini, persoane juridice din Romania sau din strainatate.

Cum se poate achita rovinieta prin SMS?

Rovinieta poate fi achizitionata prin SMS, parcurgand urmatorii pasi:

Trimiti un mesaj de tip SMS la numarul de telefon 7500 cu numarul de inmatriculare al vehiculului, urmat de tipul de rovinieta dorit, conform categoriei ; ex: B51.RVN A
Vei primi un SMS, prin care vei fi informat ca rovinieta va fi emisa pentru datele furnizate, informatii cu privire la costul rovinietei si la costul total al tranzactiei cu si fara TVA; ex: Vrei rovinieta cat. A (autoturism) – 7 zile, pentru B51.RVN, tarif 3 EUR. Trimite DA pentru confirmare sau INFO pentru tip vehicul;
Va trebui sa confirmi emiterea rovinietei prin trimiterea unui nou SMS cu textul “DA”;
Vei primi un SMS de confirmare a emiterii rovinietei, ce va fi inregistrat in baza de date a SIEGMCR. Acesta va include date legate de: seria rovinietei, numarul de inmatriculare al vehiculului, categoria rovinietei, anul, luna, ziua si ora expirarii valabilitatii acesteia.

Care sunt actele necesare pentru obtinerea rovinietei?

Daca vei achizitiona rovinieta prin SMS sau online, vei avea nevoie decat de numarul masinii si de tipul de rovinieta dorit. Insa daca vrei sa cumperi rovinieta de la un operator autorizat pentru emiterea de astfel de documente este posibil sa ai nevoie de documente suplimentare.

Daca esti persoana fizica, vei avea nevoie de urmatoarele acte pentru eliberarea rovinietei:

Talonul vehiculului sau cartea de identitate a vehiculului si de documente vamale, daca vehiculul este inmatriculat temporar.

Daca esti persoana juridica, actele pentru eliberarea rovinietei sunt:

Certificat de inmatriculare sau cartea de identitate a vehiculului, copie dupa certificat de inmatriculare sau cartea de identitate a vehiculului, semnata si stampilata de directorul unitatii, cu mentiunea “Conform cu originalul”, documente vamale pentru un vehicul inmatriculat temporar, cartea de identitate a celui care plateste rovinieta. Daca autoturismul este achizitionat in leasing, este obligatorie si prezentarea contractului de leasing.

Pe ce perioada se poate obtine rovinieta?

Documentul de acces pe drumurile nationale poate fi achizitionat pe o perioada ce variaza intre 1 zi si un an. Cele pentru 1 zi sunt valabile pentru automobile de la clasa C, in sus. Pentru masini clasa A si B primele optiuni disponibile sunt cele de rovinieta pe 7 zile.

Cat te costa o rovinieta?

Tarifele variaza in functie de perioada si de tipul vehicului. Cel mai mic tarif este cel pentru autoturisme si este de 3 euro pentru o saptamana si cel mai mare este cel pentru vehicule de transport marfa cu capacitate de 12 t si minimum 4 axe, care ajunge la 1210 euro pe an.

Chitanta rovinietei se pastreaza?

Conform ultimelor reglementari, termenul de prescriere pentru neplata rovinietei este de 4 luni. Insa, pentru siguranta este recomandata pastrarea tuturor chitantelor sau confirmarilor de plata pentru 1 an de zile. “Chitanta” este singura dovada ce este acceptata atunci cand ai o problema cu serviciile de plati taxe si impozite sau in cazul unui proces in instanta.

Cum se verifica valabilitatea rovinietei?

Cea mai simpla modalitate de verificare valabilitate rovinieta este cea prin intermediul site-ului CNADNR, cneadr.ro/ro, unde exista o sectiune speciala dedicata acestui aspect. Pentru a obtine informatia care te intereseaza va trebui sa introduci in casutele speciale numarul autovehicului si seria de sasiu a acestuia. Seria de sasiu poate fi gasita in talonul masinii.

Exista si alte site-uri care dispun de softuri pentru verificare valabilitate rovinieta online. Unele dintre ele dispun chiar de servicii de alerta pentru a va informa cand se apropie termenul de expirare.

Pe ce drumuri este necesara rovinieta

Plata acestei taxe este necesara pe toate drumurile nationale si internationale din tara noastra, respectiv: drumuri nationale europene (E), drumuri nationale principale, drumuri nationale secundare, drumuri expres si autostrazi.

Nu este nevoie de rovinieta pentru a circula pe drumuri judetene, drumuri comunale si drumuri nationale ce trec prin municipii.

Autovehiculele scutite de plata rovinietei

Si la acest capitol exista o serie de vehicule care sunt scutite de la plata taxei. Aceasta include:

  • Vehicule ale Ministerului Apararii Nationale;
  • Vehicule ale Ministerului Administratiei si Internelor;
  • Vehicule servicii de ambulanta;
  • Vehicule servicii publice comunitare pentru situatii de urgenta;
  • Vehicule serviciu de protectie si paza;
  • Vehicule Companie Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania;
  • Vehicule folosite pentru transportul public local de persoane
  • Vehicule istorice
  • Vehicule persoane cu handicap sau ale cele care le ingrijesc.

Ce acte mai trebuie sa ai la tine pe langa rovinieta?

Atunci cand esti sofer si pleci la drum in afara localitatii, oricare ar fi scopul si durata calatorie, este bine sa te asiguri ca ai la tine tine toate actele necesare. Obligatoriu trebuie sa detii asupra ta:

Buletinul

Asigura-te ca il ai la tine si ca este in valabilitate.

Cartea de identitate a vehiculului

Iti poate fi de mare ajutor pentru a dovedi proprietatea automobilului sau pentru plata anumitor taxe.

Certificatul de inmatriculare

Talonul autovehicului este un document de care ai mereu nevoie, fie ca esti oprit pentru un control de rutina sau vrei sa cumperi o rovinieta.

Polita RCA in valabilitate

Asigurarea RCA este obligatorie si nu ai cum sa calatoresti nicaieri fara ea.

ITP la zi

Daca nu vrei sa ramai fara masina si sa te intorci acasa pe platforma, fara sa ai cu adevarat o problema tehnica, verifica sa ai ITP-ul la zi.

Rovigneta

Daca parasesti localitatea si folosesti drumuri nationale, cumpara sau fa o verificare rovinieta online.

In cazul in care vrei sa afli informatii utile despre calatorie, masina si sa iti simplifici mult achizitia de asigurari de orice tip, poti apela cu incredere la platforma TCV.com.ro. Interfata este utila si prietenoasa, astfel incat sa poti gasi cat mai usor asigurarea de care ai nevoie si sa verifici date care iti pot fi de mare ajutor atunci cand pleci la drum.

Siguranta calatorie, detinerea tuturor actelor necesare si achitarea tuturor taxelor obligatorii sunt aspecte pe care trebuie sa le urmaresti cu atentie ori de cate ori pleci la drum. Cu cat esti mai atent si mai vigilent, cu atat ai mai multe sanse sa ai parte de o deplasare fara surprize si evenimente neplacute.

O data cu dezvoltarea platformelor de verificare valabilitate rovinieta online sau de achizitie asigurari si plata taxe auto online, demersurile ce trebuie facute s-au simplificat mult si timpul necesar este unul mult mai scurt. Merita sa te bucuri din plin de avantajele puse la dispozitie de tehnologie si de firmele de asigurari interesate in a oferi clientilor servicii de cea mai buna calitate, asa cum suntem si noi cei de la TCV.

Share the Post:
Postări asemănatoare