logo TCV
rca online TCV Asigurari

Cum poți reduce consumul de combustibil prin 10 metode simple și eficiente

Prețurile la energie și la pompă cresc zilnic și nu există perspective ca pe termen scurt ca ele să scadă sau să devină mai rentabile, raportat la veniturile medii din țara noastră. În aceste condiții, cea mai la îndemâna soluție pe care o avem, atunci când transportul în comun nu este o alternativă viabilă, nu avem de ales sau preferăm să ne deplasăm cu mașina proprie, este aceea de a apela la măsuri pentru a reduce consumul de carburant. Cum inițiativa este la fel de eficientă și pe vremuri de criză și în vremuri normale, ne-am gândit să oferim mai jos câteva recomandări despre cum poți reduce consumul de combustibil prin 10 metode simple și eficiente.

Mașinile electrice, ce oferă un consum de combustibil la un preț mai rezonabil, se bucură de o mare popularitate în prezent pretutindeni în lume, inclusiv în România. La fel de apreciate sunt și mașinile hibride. Exploatarea ambelor vine cu costuri mult mai avantajoase. Există chiar creșteri de vânzări record. Însă, în ambele cazuri, achiziția lor nu este încă accesibilă pentru toți. În plus, rețeaua națională de alimentare mai are de parcurs un drum lung până să ne permită să circulăm oriunde fără grijă și fără frică.

Având în vedere ca momentan cei mai mulți proprietari de mașini dispun de mașini cu consum de benzină sau de motorină, măsurile de mai jos sunt în interesul celui mai mare număr de șoferi.

Iată care sunt cele 10 recomandări pentru a reduce consumul de combustibil: 

1. Setarea de rute mai eficiente

Alegerea traseelor sau rutelor mai puțin aglomerate sau decalarea programului pentru a evita orele cu trafic de vârf, reprezintă o modalitate foarte eficientă de a consuma mai puțin și cu mai puțin stres. Măsura este la fel de salutară atât pentru rute urbane, cât și pentru trasee pe care le avem de făcut pentru a merge în vacanțe, a vizita rude sau apropiați, avem de făcut călătorii în interes personal sau de serviciu etc. Rutele ceva mai ocolitoare, cu mai puțin trafic, consuma mai puțin decât combustibil, decât rutele foarte scurte, dar cu trafic infernal.

2. Stilul de condus determină în bună parte consumul de combustibil

Un stil de condus mai agresiv, în care sunt apasate cu energie accelerația și frâna, crește de asemenea consumul. Dacă abordezi altfel problema și treci la un stil de condus mai lin, fără nervozitate și agitație, vei constata că poți parcurge aceleași distanțe cu un consum mai avantajos. Cu cât vei conduce mai atent, anticipând mișcările mașinilor din față, traficul și ceea ce te așteaptă pe parcurs, cu atât vei avea mai multe șanse să faci economie de carburant și la alimentare.

3. Injectoarele murdare pot cauza o creștere sporită în consumul de carburant

Mentenanța mașinii poate fi o altă cauză a unui consum crescut. Efectuarea periodică a schimburilor de uleiuri și curătărilor reprezintă o modalitate de a obține un condus mai de calitate, cu mai puțin consum de carburant. Curățarea periodică a filtrelor și menținerea injectoarelor curate asigură nu doar o mai bună funcționare a mașinii, ci și costuri de exploatare mai mici.

4. Minimizarea supraîncărcării vehiculului

Tot la capitolul consum mare pentru mașină intră și această situație. Dacă cărăm după noi o sumedenie de lucruri, ustensile ți bagaje pe care le folosim doar ocazional, consumul va crește. O curățenie ți evaluare a echipamentului permanent necesar, ne ajută să obținem costuri de exploatare mai bune. Consumul va fi obligatoriu mai mere și atunci când cu mașina merg mai mulți pasageri.

5. Când se recomandă să opriți motorul pentru a reduce consumul de combustibil?

Oprirea motorului în anumite situații, poate contribui și ea la reducerea consumului. Printre cele mai comune avem: stopuri care știi că durează mult, la așteptarea la trecerea la nivel cu calea ferată sau atunci când ești prins într-un tragic în care ști ca ai mult de așteptat până să te urnești. Lăsarea motorului pornit pentru minute lungi consumă combustibil, fără rost. Automobile moderne sunt dotate cu sisteme care opresc automat motorul în multe situații care produc consum inutil.

Alte obiceiuri care cresc consumul și care în multe țări din Uniunea Europeană sunt sancționate, sunt acela de a staționa iarna cu motorul deschis pentru a te incalzi sau vara pentru a te răci. În alte țări, lansarea motorului să funcționeze în staționare mai mult de câteva secunde este amendată. Limita de durată pentru a accepta staţionarea unui vehicul cu motorul pornit, dacă acesta nu este în trafic, este de 10 secunde în Italia şi Franţa, 20 de secunde în Austria, 40 de secunde în Germania sau 60 de secunde în Olanda, 2 minute în Suedia şi Finlanda.

6. Redu consumul de combustibil și prin creșterea aerodinamicii vehiculului

Marii constructori de automobile sunt în permanență atenți la aerodinamica mașinilor pentru a le reduce consumul. Mașinile de mare viteză sunt cea mai clară dovadă că arhitectura exterioară a unei mașini influențează forța de frecare cu aerul și crește sau reduce viteza, crește sau reduce consumul. Tunează mașina cu eleroane și elemente de aerodinamică certificate pentru a reduce consumul.

7. Monitorizarea lucrărilor de mentenanță a autovehiculului

Pe lângă siguranța în trafic și o funcționare optimizată, monitorizarea mentenanței vehiculului prelungește durata de viață a componentelor, menține valoarea mașinii și garantează un consum mult mai mic. O mașină bine întreținută și verificată la timp, căreia șoferul îi acordă mare atenție la felul de funcționare și exploatare, va fi o mașină cu costuri de utilizare mai bune.

8. Alege energie verde

Cumpărarea unei mașini care funcționează pe bază de energie verde sau în sistem hibrid, va antrena costuri cu combustibilul mai mici. Tehnologia din ultima vreme a evoluat mult și energia ce poate fi stocată și dezvoltată permite o autonomie din ce în ce mai mare. Toți producătorii de automobile vând și dezvoltă astfel de modele, cu eficiența din ce în ce mai bună. Pentru moment însă costurile de achiziție nu sunt accesibile prea multor șoferi sau șoferii preferă încă mașinile pe benzină și pe motorină.

9. Modifică-ți comportamentul la volan

Un comportament prea energic la volan, în care manevrele sunt forțate în permanență, accelerația și frâna fiind apasate mereu, antrenează întotdeauna un consum mai mare. O mașină condusă cu calm, luând în calcul faptul că o secundă în plus sau o minus nu înseamnă mare lucru, atâta timp cât la următorul stop, sens giratoriu sau viraj la dreapta sau stânga avansul poate fi anulat. Un condus mai lin și mai uniform, cu motorul turat corect și în viteza corespunzătoare, te ajută să scoți mai puțin bani din buzunar pentru combustibil.

10. Evită frânarea agresivă

Acțiunile care consumă cea mai mare energie sunt plecarea de pe loc, accelerarea bruscă, dar și frânarea agresivă. Motorul consumă mai mult carburant când accelerezi și poate pierde toată energia acumulată prin frânarea ce are loc uneori la doar câteva secunde distanţă de la accelerare.

Un condus mai responsabil și preventiv, în care păstrezi mereu distanța regulamentară și ai timp pentru a face orice manevre, chiar și în cazuri mai periculoase, sunt mereu în beneficiul șoferilor. Avantajul este nu doar în a te feri de accidente și pagube materiale, ci și de a reduce consumul de combustibil, ce se risipește prin frânarea bruscă sau imediat după accelerare. În plus mai puțin consum înseamnă și mai puțină poluare.

Acestea sunt poate cele mai importante modalități pentru a reduce consumul de carburant și a exploata o mașină cu costuri cât mai mici. Cu siguranță ele sunt mai puțin atrăgătoare pentru cei care și-au cumpărat un automobil tocmai pentru a demonstra în trafic, de ce sunt capabili cu mașina lor. Însă și pentru aceștia ar trebui să fie valabile măsurile care vizează responsabilitatea în trafic și un condus cât mai preventiv.

Ce avantaje aduce reducerea consumului de combustibil?

Cei mai mulți dintre cititori cunosc poate, toate aceste măsuri de reducere a consumului. Însă de multe ori este un pic mai greu să fii mereu atent și să te concentrezi la toate. Însă, dacă îți propui să fii mai echilibrat la volan și să testezi avantajele pentru o perioadă de timp, vei descoperi că fiecare dintre acestea poate aduce mici diferențe pe timp scurt, care pot deveni mari diferențe pe termen lung.

Un condus responsabil, cu grijă la trafic și la regulamente, mai puțin energic și agresiv, fără risipă și teribilisme, este în avantajul tuturor. Mașina va funcționa mai bine și va avea mai puțin probleme cu tocirea plăcuțelor de frână, ambreiaj, radiator, filtre, injectoare și motot. În plus, un condus mai responsabil este mai puțin poluant și mult mai plăcut pentru șoferi și pasagerii care îi însoțesc.

Oricare ar fi preferințele de condus și deciziile privind măsurile de condus pentru a reduce consumul de carburant, nu pleca niciodată la drum, fără o asigurare RCA. Aceasta este obligatorie pentru a avea acces pe drumurile publice. Cere-o pe cea mai bună, cu decontare directă de la TCV – Broker de asigurări.

Share the Post:
Postări asemănatoare