In conditiile in care asistam la o crestere din ce in ce mai mare a interesului pentru mediu si reducerea emisiilor de carbon, stimulente fiscale pentru tehnologii nepoluante si costuri din ce in ce mai mari pentru combustibilii clasici, tot mai multi cumparatori isi indreapta atentia spre spre noile generatii de autoturisme, respectiv categoria de masini hibrid.
La ora actuala exista pe piata numeroase modele, cu mai multe tipuri de tehnologii, fiecare venind cu propriile avantaje de eficienta si consum. Tocmai de aceea, pentru a va face alegerea mai usoara, ne-am gandit sa oferim o serie de informatii utile despre ce este o masina de acest tip, principalele tipuri de astfel de autoturisme si un top 10 masini hibrid.
Ce inseamna masina hibrid?
Din ce in ce mai multe marci de autoturisme vin pe piata cu modele hybrid. Insa trebuie mentionat ca tehnologiile folosite pot sa difere. Astfel, pentru a sti ce tehnologie sa alegi si care este specificul fiecareia, trebuie vazut mai intai ce inseamna o masina hybrid. O masina hibrid este o masina care foloseste separat sau combinat mai multe sisteme de propulsie, de regula un motor cu ardere interna, pe benzina sau motorina si unul sau mai multe motoare electrice.
La acest tip de vehicul, electricitatea folosita poate proveni de la un acumulator auto de inalta tensiune de 48 de volti, diferit de cel conventional de 12 volti, care se incarca de la caldura generata de franare sau/si de la motorul cu ardere interna. Rezultatul este un automobilul mai eficient, care foloseste mai putin combustibil, mai economic si mai putin poluant.
Cate tipuri de autoturisme hibride exista?
Asa cum am mentionat si anterior, in prezent avem parte de mai multe tipuri de tehnologii de masini hybrid. Acestea sunt:
- Masini cu tehnologie micro-hibrid
Acest gen de vehicule sunt cele care dispun de un sistem de tip „Start-Stop”, prin care motorul se opreste in momentul stationarii la semafor sau atunci cand masina se afla in trafic aglomerat si se reporneste atunci cand soferul ridica piciorul de pe frana sau calca ambreiajul.
Acest tip de sistem nu nu permite o conducere in mod electric, dar asigura o reducere semnificativa a consumului in oras, fiind mult mai eco-friendly.
- Autoturisme cu tehnologie mild hibrid
Acest gen de masini sunt dotate cu un sistem starter-generator, care inlocuieste demarorul si alternatorul. Tehnologia ofera asistenta la pornire si plecare de pe loc. Astfel, la viteze mici sau atunci cand traficul este aglomerat, generatorul opreste sau reporneste motorul cu combustie interna.
Bateria de 48 de volti la care este conectat generatorul dispune de o incarcare cu franare regenerativa, ceea ce inseamna ca se incarca automat la franare sau la deplasare in panta. Energia recuperata permite sistemului sa dea mai multa putere motorului conventional si sa aiba o acceleratie mult mai buna atunci cand se doreste. Atunci cand masina nu are nevoie de putere suplimentara, motorul termic poate fi oprit.
Masinile de tipul mild hybrid dispun si de tehnologie Start-Stop, ceea ce le eficientizeaza si mai mult consumul, ce poate fi redus simtitor.
- Masini cu tehnologie full hibrid
Denumita si HEV de la Hybrid Electric Vehicle, tehnologia full hybrid permite autoturismelor ce o detin sa ruleze in modul clasic, cu combustie interna, in modul electric, dar si combinat. Aceste modele nu pot fi incarcate la priza, dar pot pot parcurge si distante mici folosind doar energia acumulata de baterie. Cu un condus moderat, autonomia ce poate fi obtinuta este de pana la 20 de km.
Accelerarea brusca duce la activarea automata a motorului cu combustie. Modul electric este de preferat sa fie folosit pentru condusul in oras, atunci cand traficul este aglomerat si este nevoie de accelerari si franari repetate.
Modelul ofera un consum cu mult diminuat, ideal pentru economie de carburant si costuri imbunatatite de exploatare a automobilului.
- Automobil cu tehnologie hibrid plug-in
Masinile cu tehnologie hybrid plug-in folosesc pentru propulsie doua motoare, unul termic si unul electric. Din acest punct de vedere ele sunt foarte asemanatoare cu cele de tip full hibrid, singura deosebire fiind aceea ca ofera posibilitatea de a incarca bateria motorului electric direct de la priza, fie ea una casnica sau de la statiile de incarcare pentru masini electrice. Bateria se poate incarca si prin franare regenerativa, iar condusul electric poate fi oprit atunci cand se doreste o putere mai mare.
Ele pot rula 100% doar cu motor termic, 100 % in mod electric si combinat. In mod electric pot parcurge distante de 30-60 de km, in functie de viteza dorita si de stilul de condus. Masinile de tip hybrid plug-in sunt foarte practice si economice, oferind un consum redus si un condus prietenos cu mediu inconjurator.
Care sunt avantajele unei masini hibrid
Avantajele achizitiei unei masini hybrid sunt incontestabile. Oricare ar fi tehnologia aleasa, toate modele vin cu o serie de imbunatatiri, care sunt atat in beneficiul conducatorilor, cat si in cel al mediului. Printre cele mai importante mentionam:
- Un consum mai mic si costuri de exploatare mai bune.
- Mai putine emisii de carbon si mai putina poluante.
- Facilitati de achizitie si de impozitare.
- O investitie in trend, prietenoasa cu mediul inconjurator.
- O masina realizata cu tehnologii noi si de viitor.
Top 10 masini hibrid
Nu puteam incheia aceasta prezentare fara a mentiona si cele mai apreciate modele de vehicule de acest tip disponibile pe piata in prezent. Intr-un top masini hibrid intocmit de noi, avem urmatoarele variante:
1. Hyundai Ioniq Plug-in Hybrid
Acest model Hyundai hibrid este o masina ce poate rula independent in ambele variante de motorizare. In mod complet electric automobilul are o autonomie de peste 60 de km, in varianta combinata dezvolta o putere de 141 CP. Este un model accesibil, practic, economic si foarte avantajos.
2. Volkswagen Golf mk.VIII
Disponibila in mai multe variante de design si dotarii, acest model Volkswagen Golf se dovedeste a fi la inaltimea reputatiei de cel mai vandut automobil. Masina hibrid are la baza o versiune actualizata a platformei, sasiului si suspensiei modelului „MQB”. Vehiculul este disponibil atat in varianta mild hybrid cu motoare pe benzina si de 48 de volti de 1,0 litri si 1,5 litri pe benzina, cat si variante hybrid plug-in, mai puternic electrificate.
3. Toyota Corolla
Acest tip de automobil este disponibil in trei variante, respectiv: sedan, hatchback si touring sports. Puterea este asigurata de un motor pe benzina de 1,8 litri care furnizeaza 122 CP impreuna cu motorul electric. Este un model elegant, eficient si economic.
4. Mini Countryman Cooper S E All4
O masina clasica, ce stie mereu sa se reinventeze, este si noul model Mini Countryman Cooper. Cea mai noua versiune vine cu o tehnologie hybrid plug-in, cu o autonomie crescuta in conducerea electrica. Acest lucru inseamna drumuri mai lungi, cu costuri cat mai mici.
5. Lexus UX
In cazul in care esti in cautarea unui model de masina hibrida SUV cu performante sporite modelul Lexus UX este una dintre cele mai bune versiuni. Varianta cu sistem hybrid de propulsie poate dezvolta o putere de 184 CP, cu un motor pe benzina de 2 l si doua electromotoare.
6. Suzuki Ignis 1.2 SHVS
Daca vrei un model economic si cu pret avantajos poti opta pentru aceasta varianta de Suzuki Ignis, cu tehnologie Start-Stop. Prin sistemul demaror- generator integrat si o baterie cu performante crescute poti economisi mult combustibil din mersul intr-un trafic aglomerat, cu multe decelerari si franari.
7. Kia Niro
Acest model de masina este disponibil in trei variante de tehnologie, respectiv: hibrid, plug-in si complet electric. In varianta aceasta puterea de 139 de CP este oferita de combinatia intre un motor pe benzina de 1,6 l si un motor electric de 43 v. Modelul poate fi oferit si cu varianta de cutie de viteze automata.
8. BMW 225xe iPerformance
Daca vrei sa beneficiezi de puterea asteptata de la un BMW, ai aceasta sansa si in varianta hybrid, prin modelul de aici. Masina este de tipul hybrid plug-in, cu un motor cu combustie pe benzina si un motor electric, cu baterii ce pot fi incarcate atat prin sistemul de franare regenerativa, cat si prin incarcare la priza. Automobilul poate fi rulat in ambele variante, reusind performanta ca in combinare sa ofere o putere totala de 224 CP. Autonomia in mod electric este de 45 de km.
9. Subaru XV eBoxer
Daca vrei o varianta avantajoasa de masina cu sistem de propulsie hybrid, ai la dispozitie aceasta noua versiune de Subaru. Masina ajusteaza automat modul de functionare, in functie de nevoi si de stilul de condus, oferind atat forta, cat si economie.
10. Renault Arkana
O alta versiune de SUV hibrid eleganta si usor de condus este modelul Renault Arkana. Tehnologia inovatoare folosita este E-tech Hybrid, integrand 2 motoare electrice si o cutiei de viteze automata multimodala. Acestea asigura o deplasare in oras in mod electric de pana la 80% din timp.
Daca vrei produse locale, realizate de fabrici din tara noastra, ai la dispozitie si variante de masini hibrid din Romania. Cele mai popular model este Ford Puma, produs la Craiova.
Cum poti avea un plus de siguranta pentru masina hibrid?
Orice masina, oricare ar fi tehnologia folosita si conducerea, fie in mod electric, termic sau combinat, are nevoie pentru a circula si de o asigurare obligatorie RCA. Iar si pentru mai multa siguranta in caz de accidente, vandalizare, furt s.a. merita sa ai in vedere si achizitia unei polite de asigurare CASCO.