logo TCV
Propunere grafica TCV

Constatarea amiabila – Ce avantaje si dezavantaje prezinta?

Ori de cate ori se produc accidente cu implicatii minore, in care conducatorii implicati se inteleg in privinta a ceea ce au de facut, mersul la politie nu este obligatoriu. Constatarea amiabila si schimbul de acte necesare este cea mai simpla si mai la indemana procedura. Pentru a sti ce ai de facut in cazul in care esti implicat intr-un eveniment rutier doar cu pierderi materiale si a afla mai multe despre acest subiect, ne-am gandit sa tratam mai jos cateva detalii esentiale despre conditii, proceduri, documentele necesare, ce avantaje si de dezavantaje prezinta.

 

Ce este constatarea amiabila?

Constatarea amiabila sau constatul amiabil reprezinta o procedura utilizata atat in Romania, cat si in alte state Europene pentru a solutia la asiguratori un accident soldat doar cu pagube materiale.

Conform acestuia, conducatorii implicati intr-un eveniment rutier au posibilitatea de a completa impreuna si de a depune la companiile asiguratoare un formular tipizat, numit si constatare amiabila sau constat amiabil (CA). Autorizarea inceperii reparatiilor din partea societatilor de asigurari se poate face doar in baza acestui formular.

Procedura este optionala, fiind o alternativa mai comoda la varianta clasica a mersului la Politie si intocmirii un proces-verbal de constatate. Formularul de completare amiabila este unul tipizat si trebuie sa fie procurat de la o firma de asigurari sau de la un broker de asigurari.

In acest document soferii implicati vor consemna datele de identitate personale ale celor implicati, datele de identificare ale vehiculelor avariate, circumstantele accidentului, directiile de deplasare, datele legate de politele RCA detinute. Obligatoriu trebuie sa fie semnat de ambii soferi.

Rolul acestui act este consemnarea informatiilor legate de imprejurarile producerii accidentului si nu neaparat de a stabili vina unuia dintre cei doi conducatori implicati in accident. Acest din urma detaliu se va fi stabilit in urma evaluarii facute la un centru de daune recunoscut de firma care va plati asigurarea.

Tot de aici va putea fi obtinuta si autorizatia de reparatie, document obligatoriu pentru bagarea in service.Declararea accidentului trebuie sa fie facuta in maximum 24 de ore de la producerea evenimentului.

 

Cand poti recurge la amiabila auto?

Amiabila auto poate fi facuta atunci cand sunt implicati doar doi soferi, in accidente usoare, soldate doar cu pierderi materiale si in care nu exista persoane accidentate, nu sunt distrugeri provocate amenajarilor strazii sau bunurilor unor terti.

El poate fi intocmit in cazul in care soferii implicati cad de acord asupra acestui lucru, cand ambii conducatori sunt in regula cu toate documentele, cand, desi dispui de o asigurare cu decontare directa, cel din vina caruia s-a produs accidentul are o asigurare mai buna decat a ta.

Amiabila auto nu este obligatorie. In cazul in care soferii implicati nu doresc sa recurga la completarea unei constatari amiabile, ei pot merge la cea mai apropiata sectie de Politie pentru intocmirea procesului-verbal necesar pentru constatare accidentului.

 

Care sunt avantajele constatarii amiabile?

Aceasta procedura simplificata de constatare a unui accident vine cu cateva avantaje. Printre acestea mentionam:

Pierzi mai putin timp

Ajungerea la un acord, dupa faza de soc si nervi initiala, si alegerea variantei de constatare amiabila va lua ceva timp pentru completarea formularelor, dar incomparabil mai putin timp decat a merge la Politie, a sta la coada pana va vine randul, verificarea actelor de catre politist si intocmirea procesului-verbal, cu toate detalii.

Poti scuti amenzi sau puncte de penalizare

Intrucat orice accident se produce din vina cuiva, cel vinovat va avea de platit si amenzi pentru incalcarea unor reguli de circulatie si sigur se va lasa si cu ceva puncte de penalizare. In cazul in care unul dintre cei implicati in accident isi stabileste clar culpa, amiabila este mult mai avantajoasa pentru el.

Uiti de birocratie

In cazul in care crezi ca institutiile statului s-au schimbat si totul decurge mai rapid, trebuie sa-ti amintim ca mai este mult pana acolo. Daca nu vrei sa petreci cateva ore pe holuri aglomerate si cu amenajari din secolul trecut, sa completezi declaratii pe proprie raspundere, sa fii supus unui mini interogatoriu, o amiabila auto te scapa de multa birocratie.

Care sunt dezavantajele constatarii amiabile?

Un eveniment neplacut nu are cum sa vina si fara dezavantaje. Semnarea unui costat amiabil implica:

Stabilirea unei culpe comune

Cum prin completarea si semnare documentului nu se stabileste si vinovatul, incadrarea accidentului de catre asigurator la culpa comuna vine cu un cuantum mai mic de despagubiri. Intr-un astfel de caz polita obligatorie auto va acoperi doar jumatate din dauna, caz in care cealalta jumatate trebuie acoperita fie dintr-o asigurare CASCO, daca dispui de asa ceva, fie din propriul buzunar.

Nu ai dreptul la alte despagubiri

In cazul in care semnezi o constatare amiabila, in cazul in care reparatiile necesare depasesc suma asigurata de polita celuilalt sofer, nu mai poti face nimic pentru a obtine despagubiri suplimentare.

Poti ajunge sa-ti platesti singur reparatia

In cazul in care asigurarea obligatorie cu care urmeaza sa iti acoperi reparatiile este de la un asigurator rau platnic, este foarte posibil sa ai mari probleme in a-ti repara masina. In acest caz fi atent la asiguratorul celui cu care semnezi amiabila. Intr-un astfel de caz poti avea probleme chiar si cu a da in judecata firma de asigurare. Nu acelasi lucru de intampla daca Politia Rutiera constata accidentul.

Cum se completeaza o amiabila?

Fiind vorba despre un document oficial, pe proprie raspundere, pentru a fi acceptat, procedeul de completare constatare amiabila trebuie sa respecte reglementarile legale. In primul rand el trebuie sa fie completat pe un formular special, cu foi speciale.

Prin acesta conducatorii auto implicatii in accident trebuie sa descrie cat mai exact evenimentele si imprejurarile care au condus la producerea accidentului. Completarea se va face de catre ambii soferi pe rand, avand in vedere o serie de rubrici si detalii precum cea privind faptul ca vehicul A desemneaza autoturismului care a produs accidentul, deci cel vinovat, in timp ce vehicul B se refera la autoturismul avariat.

Formularul trebuie sa fi completat obligatoriu cu datele clare de identitate ale conducatorilor implicati, datele masinilor, seria si numarul politelor RCA, o schita cat mai clara a conditiilor accidentului, nume astazi si directii, semnaturile celor doi soferi.

Doar pe baza acestui document puteti primi acordul evaluatorului in privinta culpabilitatii si acordul privind inceperea si acceptarea costurilor reparatiilor necesare.

In cazul in care soferul care a provocat accidentul nu dispune de toate actele necesare intocmirii documentului si solicita o amanare, este foarte bine sa fii prudent si sa mergi la Politie. Oricare ar fi situatia ia toate masurile de precautie. Orice mica neconcordanta sau expirare a unui document poate duce la anulare despagubirii.

In concluzie, daca esti implicat intr-un accident cu un alt participant la trafic, doar cu pierderi materiale, fara persoane accidentate si fara distrugeri de bunuri care apartin unor terti, ai in prezent la dispozitie procedura reprezentata de constatarea amiabila.

Aceasta reprezinta cea mai simpla, rapida si practica metoda pentru a economisi timp si a scapa de birocratie. Pentru siguranta si despagubiri echitabile fii atenti la stabilirea culpei si la cine este asiguratorul care trebuie sa plateasca reparatiile.

Pentru astfel de situatii ai la dispozitie in prezent si varianta de asigurare RCA cu decontare directa. Ea te poate ajuta sa iti platesti singur reparatiile, chiar si atunci cand asigurarea celui vinovat este una ce acopera o valoare mult mai mica decat reparatiile necesare sau apartine unui asigurator rau platnic.

Noteaza intotdeauna locatiile exacte, directiile de deplasare, care sunt indicatoarele rutiere care reglementeaza circulatia in zona. Fa fotografii cu tot ce ti-ar putea fi de ajutor, oricare ar fi parte de vina pe care o ai.

Pentru a fi mereu in siguranta si protejat, cunoaste-ti drepturile si obligatiile ce iti revin, umbla la tine cand conduci cu toate documentele necesare, verifica intotdeauna valabilitatea acestora.

 

Intrebari frecvente

Pot semna amiabila si daca ai lovit o masina parcata?

Si in astfel de cazuri poti semna o amiabila. Va trebui sa anunti proprietarul si sa semnati impreuna documentele necesare. Descoperirea infractiuni tale si ajungerea la politie sunt mult mai costisitoare.

Ce documente sunt necesare pentru deschiderea unui dosar de dauna?

Vei avea nevoie de o copie RCA in valabilitate, certificat de inmatriculare, permisul auto, delegatie in cazul in care conduci o masina de serviciu ce apartine unei persoane juridice, actul de identitate si constatarea amiabila.

Se poate semna o constatate amiabila in cazul unui accident cu o masina inmatriculata in strainatate?

Se poate semna un constat amiabil si intr-un astfel de caz. Vei avea nevoie in plus de o copie dupa asigurarea Carte Verde a autovehiculului din strainatate. In cazul in care se descopera ca nu exista un corespondent al asiguratorului din strainatate in tara, solutionarea problemei nu se poate face decat adresandu-te Biroului Asiguratorilor Auto din Romania.

Daca ai nevoie de cea mai avantajoasa asigurare RCA sau de mai multe informatii despre constatarea amiabila, alege cu incredere un broker din echipa TCV!

Share the Post:
Postări asemănatoare