Cum iti pregatesti masina pentru toamna?

Chiar daca in ultima vreme toamnele sunt mai blande, cu multe zile insorite si frumoase, nu trebuie niciodata sa pierdem din vedere specificul anotimpului. Ploile, vantul, ceata, carosabilul umed, traficul ingreunat si intunericul de la ora 5 vor face cu siguranta parte din experientele zilnice ale deplasarilor noastre cu masina.

Tocmai de aceea, prietenul nostru drag, ce ne asigura confortul mult dorit, merita sa fie tratat cu toata atentia. Astfel, pregatirea masinii pentru toamna este o actiune care nu trebuie sa fie neglijata de niciun proprietar de autoturism sau sofer.

De ce trebuie sati pregatesti eficient masina pentru toamna?

Pentru a nu avea una dintre acele zile despre care sa ai ce povesti o viata intreaga, in care autoturismul nu mai porneste, derpeaza sau nu se mai incalzeste, este bine sa fii prevazator ori de cate ori observi ceva care nu este in regula sau stii ca situatia climatica se va schimba in mod radical.

Toamna este unul dintre sezoanele cu cele mai mari provocari pentru soferi. Drumurile umede, ceata, poleiul si ploile pot reprezenta adevarate probleme pentru o masina neintretinuta, echipata corespunzator si neverificata in termen.

Astfel un bun sofer va avea grija sa verifice din timp functionarea tuturor instalatiilor si echipamentelor care vor fi folosite mai frecvent in sezoanele reci.

Cum iti poti pregati masina pentru toamna?

Data fiind situatia specifica debutului toamnei si sezonului rece, orice autoturism trebuie pregatit pentru ceea ce urmeaza. Iata care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le bifezi:

1. Verifica sistemul de incalzire

Primele detalii care cred ca ne vin in minte atunci cand ne gandim la toamna sunt frigul, vantul, aerul rece si ploile. Daca nu vrei sa simti si in masina cat de nemiloasa este vremea de afara, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa verifici functionarea sistemului climatic.

2. Verifica anvelopele

Anvelopele nepotrivite sau foarte uzate pot cauza multe probleme. Umiditatea crescuta si chiar poleiul pot fi adevarate pericole daca anvelopele tale sunt prea vechi sau nepotrivite pentru zonele in care urmeaza sa te deplasezi. Pentru a evita aglomeratiile de la service-urile care se ocupa de schimbul, echilibrarea sau geometria rotilor, programeaza din timp schimbarea anvelopelor de vara cu cele de iarna.

3. Verifica stergatoarele

Nimic nu poate fi mai enervant decat o ploaie rece si sacaitoare, sub geamuri care se aburesc pe interior si nu se sterg bine la exterior. Daca prima problema poate fi rezolvata prin setarea comenzii de dezaburire, cea de-a doua presupune evaluarea stari stergatoarelor si inlocuirea celor deteriorate sau ineficiente cu unele care sa isi faca cat mai bine treaba, in orice anotimp.

4. Daca ai fisuri sau zgarieturi pe caroserie, repara-le sau trateaza-le cu solutii anticorozive

Ploile pot face ca umiditatea sa transforme orice fisura sau lovitura cu vopseaua sarita intr-o pata de rugina vizibila si inestetica. Daca vrei sa reduci impactul pe care umiditatea din sezoanele reci o are asupra caroseriei, refa vopseaua sau trateaza fisurile cu solutii anticorozive.

5. Verifica bateria masinii

Daca nu te-ai confruntat niciodata cu situatia in care ai parcat masina intr-un loc si nu ai mai putut sa o deschizi din telecomanda si sa o pornesti, inseamna ca esti un om norocos. Daca vrei sa eviti mereu o astfel de problema, care pentru multi soferi se intampla mai ales cand afara este mai rece, fii mereu atent la baterie. Inspecteaza la debutul oricarei toamne starea acesteia si a instalatiei electrice, functionare tuturor farurilor, inclusiv a celor de ceata.

6. Verifica documentele masinii

Pentru a trece peste toate problemele si a vedea cand ai de facut urmatorul ITP, daca anvelopele si bateria se apropie de finalul perioadei de garantie, verifica periodic si documentele masinii. Chiar daca unele dintre componente si instalatii par bune si sigure, poti avea mereu surprize sa te lase cand iti este lumea mai draga.

Polita RCA trebuie sa fie mereu in valabilitate, pentru a putea acoperi cat mai bine pagubele produse din vina ta. Insa daca vrei sa fii sigur ca printr-o asigurare esti protejat de o varietate mult mai mare de accidente si riscuri, opteaza intotdeauna pentru o asigurare facultativa de tip CASCO. Daca vei avea grija de toate pregatirile si detaliile prezentate mai sus in privinta pregatirii autoturismului pentru toamna, oricat de greu si aspru ar fi anotimpul aceasta, din confortul si siguranta masinii tale il vei privi mereu relaxat si mult mai linistit.

Iti place articolul?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Lasa un comentariu

[rev_slider alias="agentia-berceni-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-cotroceni-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-ploiesti-mobile"][/rev_slider]

[rev_slider alias="agentia-dristor-mobile"][/rev_slider]