logo TCV
man hand car white background 1

Masina cu Hidrogen – Ce beneficii poate aduce mediului inconjurator?

Semnalarea pericolelor de poluare in crestere si recomandarile normele europene privind reducerea emisiilor de carbon au facut ca cei mai importanti producatori de automobile din lume sa isi indrepte atentia spre constructia si vanzarea de automobile cu consum cat mai mic, cat mai putin poluante si cat mai ecologice.

Una dintre cele mai interesante variante, ce functioneaza cu un combustibil ce reprezinta 70 % din materia din univers, este aceea de masina cu hidrogen.

Si pentru ca este vorba despre o tehnologie despre care nu s-a vorbit foarte mult, ne-am gandit sa iti oferim mai jos cateva informatii care ti-ar putea fi utile in a afla mai multe despre:

  • Ce este o masina cu hidrogen?
  • Care sunt beneficiile aduse mediului inconjurator?
  • De ce sa cumperi o masina cu hidrogen?
  • Ce trebuie sa stii despre RCA si CASCO la masinile cu hidrogen?

Ce este masina cu hidrogen?

Vehiculele cu hidrogen reprezinta o noua varianta de automobile, ce folosesc pentru deplasare un alt tip de combustibil, decat benzina sau motorina. Ele sunt de fapt tot un soi de masini electrice, insa de data aceasta energia nu mai este asigurata doar de baterii sau de o combustie clasica cu produse obtinute din petrol, ci de o combustie obtinuta cu hidrogen.

Masinile cu hidrogen sunt de fapt masini alimentate si puse in miscare de o combinatie a celor doua tipuri de motoare din prezent, respectiv: un motor cu combustie interna si un motor electric. Motorul functioneaza electric cu o baterie care este alimentata printr-o combustie a celulelor care stocheaza combustibilul cu hidrogen.

Celule folosite au, ca si bateriile, doi poli, anod si catod, separati de o membrana centrala, prin care ionii de hidrogen si cei electrici trec si genereaza curent electric. Curentul obtinut este stocat intr-o baterie si folosit atunci cand masina este pornita si in miscare.

Prin combinarea dintre energia din baterie si oxigenul din mediu, ceea ce ramane in urma arderii sunt vapori de apa, care sunt evacuatii printr-o conduca de evacuare. Astfel ceea ce rezulta din exploatarea unei masini ce functioneaza cu hidrogen, nu polueaza si nu afecteaza mediul inconjurator.

Reincarcarea unei masini cu motor pe hidrogen este foarte simpla si rapida. Aceasta poate fi efectuata complet in doar cinci minute si ofera o autonomie de aproape 500 – 600 de km.
Alimentarea este foarte asemanatoare cu cea a vehiculelor traditionale. Se foloseste un furtun care se fixeaza etans pe rezervor si prin care se injecteaza hidrogenul in bateria motorului. Cand bateria este incarcata complet, operatia este finalizata. Din acest punct de vedere eficienta la incarcare a acestui gen de masina este una foarte buna.

Ce beneficii aduce mediului inconjurator aceasta masina?

Ceea ce are special o masina cu hidrogen este faptul ca ceea ce rezulta in urma arderilor sunt doar vapori de apa. Si, chiar daca vaporii de apa sunt gaze naturale cu efect de sera, ciclul lor de viata in atmosfera este de doar cateva zile, dupa care dispar. Acest aspect inseamna ca un automobil cu hidrogen apeleaza la o tehnologie eco friendly, care nu polueaza, nu are efect negativ asupra mediului si nu agraveaza problema incalzirii globale.

Hidrogenul este un combustibil gazos nepoluant, sigur si prezent pretutindeni. Acest lucru permite obtinerea usoara si locala a combustibilului, doar din resurse regenerabile, fara costuri suplimentare legate de proiecte de tranzitare a unor zone sau de transport cu emisii de carbon.

Pe langa accesibilitatea resursei necesare in natura, faptul ca nu polueaza reprezinta un alt aspect pentru care varianta de automobil este din ce in ce mai mult luata in calcul drept varianta cea mai viabila pentru a deveni masina viitorului.

De ce sa investesti in masina cu hidrogen?
La acest capitol sunt multe lucruri de spus. Unele sunt in interesul clientilor, altele mai au nevoie de timp pentru a fi perfectionate si a ajunge sa fie in avantajul clientilor care aleg sa investeasca intr-o masina pe hidrogen.
Printre motivele pentru care merita sa investesti intr-o astfel de masina mentionam:

Are o autonomie foarte buna

La acest capitol, autonomia unui automobil de acest tip este una foarte mare, de pana la 600 de kilometri, similara celei a unui automobil cu motor cu combustie pe benzina sau motorina.

Se incarca foarte repede

Timpul de incarcare pentru o astfel de masina este de aproximativ 5 minute, ceea ce este foarte avantajos, avand in vedere autonomia de care se bucura.

Are costuri mici de exploatare

Costul pentru a conduce o masina cu hidrogen pe o distanta de 100 km este estimat undeva la 10 Euro, ceea ce nu este deloc de neglijat, avand in vedere cresterile constante si mari la toate tipurile clasice de combustibili, inclusiv la electricitate.

Este o masina nepoluanta

Prin faptul ca pentru producerea energie necesare functionarii rezulta doar aburi de apa, ea este o masina ecologica si nepoluanta.

Este o masina de viitor

Chiar daca vor exista in permanenta imbunatatiri si costuri mai mici pentru tehnologiile utilizate, achizitia unei masini pe hidrogen este o investitie intr-un autoturism de viitor, cu popularitate din ce in ce mai mare.

Printre motivele pentru care poti sa mai astepti putin pana la a face investitia mentionam:

Pretul de achizitie este destul de mare

Fiind vorba despre o tehnologie de varf, aflata la inceput, pretul de achizitie pentru un autoturism de acest tip este unul destul de ridicat, care nu accesibila unui public foarte larg.

Infrastructura nu este dezvoltata

Locurile din care poti incarca un astfel de automobil sunt foarte putine, inclusiv in tari care acorda o importanta foarte mare segmentului de masini si tehnologiilor prietenoase cu mediul inconjurator. Dezvoltarea acesteia poate pune presiuni mari chiar si pe bugetul unor tari bogate. Daca vrei sa cumperi o astfel de masina va fi costisitor nu doar sa o cumperi, ci si sa o alimentezi.

Tehnologia de producere a combustibilului nu este ieftina

Desi la mijloc este o resursa naturala prezenta pretutindeni, tehnologia de producere este una inca foarte costisitoare. Si chiar daca exploatarea automobilului cu hidrogen nu polueaza, producerea combustibilului este poluanta.

Necesita masuri sporite de siguranta a pasagerilor

Intrucat hidrogenul este un gaz foarte inflamabil, pentru a garanta siguranta pasagerilor in caz de accidente este nevoie de masuri suplimentare de protectie, foarte stricte. Cei care se ocupa de dezvoltarea si proiectarea acest tip de autoturisme sunt mult mai atenti la toate detaliile care tin atat de reducerea riscurilor de explozie, cat si de tot ceea ce tine de rezistenta structurii care ii protejeaza pe toti cei care se afla in masina.

Ce trebuie sa stii despre RCA si CASCO la masinile cu hidrogen?

Fiind vorba despre un tip de masina care in Romania are un numar de cunoscatori si doritori destul de mic, companiile de asigurari nu au produse pentru acestea. Modificari sensibile exista abia in privinta masinilor electrice si hybrid. In plus infrastructura este inexistenta, ceea ce reduce mult din avantajele de care to poti bucura local apeland la aceasta varianta de autoturism.

Astfel, daca vrei sa cumperi o asigurare RCA, procedurile de intocmire a actelor si ofertele nu difera fata de cele folosite pentru alte tipuri de autoturisme. Ceea ce este luat in calcul, include aceleasi categorii de informatii care sunt necesare pentru orice asigurare, respectiv: tipul si varianta de autoturism, anul de fabricatie, puterea motorului, varsta si experienta soferului etc.

Lucrurile stau la fel si in privinta semnarii unei polite facultative de tip CASCO, unde importante sunt valoarea masinii, suma de asigurare pentru care optezi, riscurile pe care le doresti acoperite etc.
Astfel, la majoritatea asiguratorilor nu exista in prezent proceduri diferite fata de cele aplicate in cazul autovehiculele clasice. Intrucat este vorba despre un numar de masini care nu sunt achizitionate intr-o cantitate mare, care au o putere a motorului ce poate fi evaluata in parametii obisnuiti, de conditii de trafic similate si cam de aceleasi riscuri, cel putin, pentru moment, nu se considera necesara crearea de produse speciale.

In timp, pe masura ce anumite variante de masini verzi, ce includ si masina cu hidrogen, vor ocupa o pondere mai mare din piata, cu siguranta, conditiile de asigurare se vor rafina si vor face loc mai multor criterii specifice acestui tip de automobile.

Asadar, vehiculele cu pila de combustibil pe hidrogen reprezinta cea mai revolutionara si interesanta tehnologie de deplasare in viitorul apropiat. Si chiar daca mai sunt multe de perfectionat in privinta producerii hidrogenului folosit, autonomiei de deplasare si infrastructurii, costurilor, masinile cu hidrogen reprezinta o varianta de automobil cu numeroase beneficii pentru mediu.

Share the Post:
Postări asemănatoare