logo TCV
Rca Online Masini autonome TCV Asigurari

Masinile Autonome – Cum ar putea fi afectata piata asigurarilor?

Puterea unor oameni de a materializa ceea ce parea de domeniul imposibilului a facut ca lumea sa progreseze mereu. Asa se face ca astazi cele mai mari concerne automobilistice si cei mai importanti producatori din domeniul Hi-Tech isi dau mana pentru a perfectiona modele de masini autonome.

De aceea, ne-am gandit, ca in acest articol sa abordam o tema, ce in multe alte tari este deja in dezbatere publica, pentru ca in curand sa se faca trecerea la adoptarea unor masuri legislative care sa includa si masinile viitorului. Noi vom trata doar cateva detalii despre masinile autonome si felul cum ar putea fi afectata piata asigurarilor.

Ce sunt masinile autonome?

O masina autonoma este o masina capabila sa se conduca singura, fara sa fie nevoie de un sofer sau de un pasager. Acest lucru este posibil datorita integrarii unui sistem complex de senzori de mai multe tipuri si camere video, ce preiau toate informatiile importante din mediu, elemente de actionare, algoritmi sofisticati, procesoare puternice si un soft inteligent, cu performante ridicate, ce coordoneaza toate comenzile implicate in procesul de conducere a unui vehicul.

Sistemul de navigare dispune de asemenea un algoritm pentru crearea si mentinerea unor harti cat mai complete si detaliate ale drumurilor, sistemelor de semnalizare rutiera si mediului inconjurator.

Practic, o masina autonoma este o masina care poate face singura, ceea ce ar trebui sa faca un sofer experimentat, foarte atent si ajutat de cele mai avansate tehnologii de franare, directie, parcare, condus automatizat.

Nivelurile de control

Controlul unei astfel de masini este cu siguranta unul bine studiat si cat se poate de eficient. Avand in vedere ca cea mai mare parte a accidentelor rutiere se produc datorita unor erori umane, una dintre ideile care au stat la baza proiectelor de realizare masini autonome, a fost tocmai aceea de a reduce numarului de accidente si de a oferi un condus mai sigur pentru o categorie cat mai mare de utilizatori.

Pentru a asigura o coordonare cat mai safe, sistemul dispune de:

  • senzori radar, pentru detectarea si monitorizarea traiectoriei masinilor din vecinatate;
  • camere video pentru preluarea datelor de la semafoarele si indicatoarele de circulatie, pietoni, animale etc.;
  • senzori de detectare a luminii, pentru a masura si calcula distantele intre diverse obiecte, margini, borduri, marcaje, cladiri etc.;
  • senzorii ultrasonici ce detecteaza curbele si ajuta la parcare;
  • algoritmi si coduri create special pentru acest gen de activitate;
  • un software ce proceseaza toate datele primite si controleaza elementele de actionare, ce tin de orientare, directie, acceleratie, franare etc.

Toate aceste elemente sunt construite special pentru a creste gradul de siguranta in trafic si a asigura un condus cu risc minim de accidente.

Beneficiile masinilor autonome

Ideea de a concepe si obtine automobile autonome, care sa nu mai fie conduse de un sofer, ci de un sistem foarte complex, ce poate recepta toate informatiile si semnalele venite din orice directie, este cu siguranta una care va revolutiona ideea de condus si va schimba modul in care arata traficul.

La nivel european se incearca inclusiv punerea in acord a legislatiei actuale cu evolutia acestei tehnologii si accesul la ea. Evident ca exista multe dezbateri si intrebari legate de acest domeniu, de felul in care se va schimba viata noastra, de cine va mai fi responsabil pentru accidentele produse.

Pentru moment, desi exista foarte putine masini de acest tip in trafic, sunt remarcate urmatoarele avantaje:

  • poate scadea numarul de erori umane si, implicit, numarul accidentelor de circulatie;
  • datorita posibilitatii de evaluare a traseelor, poate fi decongestionat traficul din marile orase;
  • fiind vorba despre automobile construite cu tehnologii verzi, vor scade nivelul de poluare si emisiile de carbon;
  • deschide posibilitatea ca si persoanele cu dizabilitati grave, copiii sau persoanele in varsta sa poata folosi o masina;
  • intrucat domeniul este de asteptat sa prinda avant in viitorul apropiat, pot fi create mii de noi locuri de munca;
  • dezvoltarea domeniului poate asigura dezvoltare economica tarilor producatoare;
  • este vorba despre o tehnologie ecologica, cladita pe principii sustenabile;
  • oamenii vor putea merge cu masina mai putin stresati;
  • oameni vor putea folosi timpul de condus in alte scopuri, care le pot creste calitatea vietii.

Dezavantajele masinilor autonome

Fiind vorba despre un domeniu aflat la inceput, pentru care mai sunt multe lucruri de facut, testat si perfectionat, evident ca, exista si dezavantaje. Printre cele mai des invocate avem:

  • Costuri de achizitie sunt inca foarte mari.
  • Nu exista inca suficiente studii privind impactul general.
  • Cat de sigure sunt ele pentru trafic si pasageri.
  • Cum va fi stabilita vina, in cazul accidentelor in care sunt implicate astfel de vehicule.
  • Exista mari diferente de dezvoltare intre anumite regiuni.
  • Nu avem inca o legislatie care sa reglementeze circulatia masinilor autonome.
  • Nu toate tarile sunt pregatite pentru folosirea acestui tip de tehnologie.

Tot la acest capitol mai putem include si o serie de provocari, printre care cele mai importante sunt cele legate de:

  • felul in care vor circula in paralel automobilele obisnuite si cele autonome;
  • care este nivelul de siguranta minim acceptat;
  • cine va prelua responsabilitatea in cazul accidentelor grave, in care sunt implicate astfel de masini;
  • cum va suna si cand va fi adoptata legislatia care sa permita circulatia la nivel national si international a acestui gen de automobile,
  • cat de usor de implementat sunt astfel de proiecte, in tari cu o infrastructura slab dezvoltata si un trafic haotic, asa cum sunt la noi in tara.

Viitor si perspective pentru automobilele autonome

In clipa de fata toti marii producatori de automobile si dezvoltatori de tehnologii inovatoare sunt implicati in proiecte pilot si in teste pentru astfel de masini. Pana la a deveni parte integranta din viata noastra, nu mai este decat un pas.

Un model interesant este realizat si testat in prezent in SUA de Daimler, in colaborare cu Bosch. In clipa de fata sunt in cercetare si dezvoltare chiar proiecte de orase experimentale, cum ar fi “Woven City”, din Japonia, realizat de Toyota. Toate aceste proiecte doresc sa acopere toate nevoile utilizatorilor, fie ca vorbim de masini personale, de transport public, de car sharing sau de masini taxi.

Pe langa proiecte, dezvoltate si testate, inclusiv de cel mai mare motor de cautare, Google, exista si studii, care evalueaza capacitatea de raspuns si integrare a acestui gen de tehnologie. Intr-o analiza KPMG, publicata recent, Olanda se situeaza pe primul loc, urmata de Singapore, Norvegia, SUA, Suedia, Germania.

De cele mai multe ori dezvoltarea economica, infrastructura, capacitatea de adoptare a tot ceea ce este nou, accesul la internet, nivelul investitiilor si inovatia ocupa locul principal in rapiditatea cu care masinile autonome vor face parte din viata de zi cu zi a comunitatilor.

Va mai fi necesara asigurarea auto?

Atata timp cat nu exista o legislatie, problemele legate de acest aspect sunt doar la inceputul dezbaterilor. Cu datele pe care le avem in clipa de fata, in primul rand trebuie specificat ca asigurarile auto nu au cum sa dispara, fie ca vorbim de automobile conduse de oameni sau de automobile autonome. O asigurare RCA este o conditie obligatorie pentru a circula pe drumurile publice si a participa la traficul general. Asa ca nu putem vorbi despre eliminarea obligativitatii ei.

In al doilea rand o asigurare CASCO in ceea ce priveste protejarea bunului, poate fi o masura foarte buna pentru toti cei care vor sa-si puna automobilul la adapost in fata oricarui gen de dauna, fie ca este vandalizare, furt, avariere datorate unor conditii meteo nefavorabile etc.

Mult mai nuantate si problematice sunt discutiile in privinta culpabilitatii si cine trebuie sa plateasca daunele in caz de accident, de vreme ce nu mai avem sofer, ci doar un soft inteligent.

In cazul tarii noastre vor mai trece multi ani pana ca subiectul sa devina o problema de dezbatere generala. Desi exista apetit si deschidere pentru nou, infrastructura este dfoarte deficitara si soferii mult prea indisciplinati.

Daca ai nevoie de o asigurare RCA sau CASCO pentru masina pe care o conduci in prezent, cu diferite grade de automatizare, cere-ne sfatul! La TCV – Broker de asigurari oferim cele mai avantajoase polite!

Share the Post:
Postări asemănatoare